میراث مکتوب- داوود عیدی، رئیس اداره کتابخانه و آرشیو دیجیتال سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی دراینخصوص به خبرنگار ما گفت: با انجام این اقدام، امکان دسترسی استادان، دانشجویان و محققان این دانشگاه به ۴۲ هزار نسخه خطی نفیس موجود در کتابخانه آستان قدس رضوی، فراهم شده است.
تسهیل پژوهش با دسترسی به منابع ارزشمند
وی این رویداد را نقطه عطفی در تسهیل امر پژوهش در دانشگاه تهران دانست و افزود: با راهاندازی این ایستگاهها، پژوهشگران میتوانند بدون نیاز به سفر به مشهد، از منابع ارزشمند خطی این کتابخانه، بهرهمند شوند.
عیدی با تأکید بر امنیت بالای این سامانه در جلوگیری از کپیبرداری غیرمجاز، بیان کرد: کاربران تنها امکان مطالعه آنلاین نسخ را دارند و امکان دانلود یا تکثیر آنها وجود ندارد که این امر حفاظت از حقوق معنوی این آثار را تضمین میکند.
همچنین، وی درباره قابلیتهای جستوجوی پیشرفته در این ایستگاهها، توضیح داد: محققان میتوانند با جستوجو بر اساس نام نویسنده، عنوان نسخه یا ترکیبی از کلیدواژهها، تمامی نسخ خطی کتابتشده در دورههای مختلف تاریخی را مشاهده و بررسی کنند.
دسترسی ویژه برای مراکز دارای تفاهمنامه
رئیس اداره کتابخانه و آرشیو دیجیتال سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: دسترسی به این ایستگاهها بهطور انحصاری، اختصاص به مؤسسات و مراکزی دارد که با این سازمان، تفاهمنامه همکاری، امضا کرده باشند.
وی افزود: پژوهشگران ایرانی و بینالمللی با مراجعه به این مراکز، از جمله دانشگاه تهران، میتوانند از خدمات این ایستگاههای دیجیتال، بهره ببرند.
گامی مهم در اشتراکگذاری منابع علمی
عیدی با اشاره به اینکه این طرح، گامی مهم در اشتراکگذاری منابع نادر خطی و تقویت همکاریهای علمی بین مراکز پژوهشی کشور است، گفت: دانشگاه تهران، بهعنوان یکی از مهمترین قطبهای علمی ایران، با میزبانی از این ایستگاهها، بستری امن و کارآمد برای محققان، فراهم کرده است.
وی خاطرنشان کرد: با راهاندازی این ایستگاهها، انتظار میرود پژوهشهای تاریخی، ادبی و دینی با استناد به منابع دست اول، گسترش یابد و زمینه برای کشف گنجینههای پنهان علم و فرهنگ ایران اسلامی، بیش از پیش، فراهم شود.
منبع: کتابخانه آستان قدس رضوی