میراث مکتوب- عباس قنبری عدیوی در گفتوگویی اظهار کرد: زبان فارسی، رمز هویت ملی و عنصر وحدت بخش و اتحاد آفرین همهی ماست. این زبان، دو حالت دارد: یکی شکل آوایی آن که همه افراد اعم از باسواد و بیسواد در هنگام گفت و گو از آن استفاده میکنند و شکل دیگر آن نوشتاری و آموختنی است که با استفاده از خط و الفبا شکل میگیرد اما شکل نخست، عمر طولانی دارد.
وی ادامه داد: ما ممکن است صداها را ضبط نکنیم ولی نوشتن، در تاریخ ثبت میشود، به همین دلیل است که نوشته باعث میشود یک متن باقی بماند، همانگونه که نیاکان ما متنها و حرفهای خود را بر روی سنگ، گل، لوح چوبی و پوست و کاغذ نوشتند تا امروز به دست ما برسد.
قنبری در رابطه با نثر فارسی بیان کرد: زمانی که صحبت از نثر میشود درواقع ما باید بدانیم تنها شعر و نظم، سبک و نوع و گونه ندارند، نثر هم تنوع خود را دارد. نثر گفتاری و محاوره با نثر تاریخی، فرهنگی و ادبی متفاوت است. در دستهبندی نثر، نثرهای ادبی، نثرهای خلاقانه و نثرهای متکلف و… وجود دارد، چنانچه در نثر فارسی آثار بسیار مهمی همچون تاریخ بیهقی، تاریخ بلعمی، تاریخ جانگشای جوینی و ده ها کتاب نامدار دیگر موجود است، حتی در حوزه نثر ادبی سعدی را میبینیم که به نثر و نظم فارسی یک شکل ادبی به نام نثر مسجع و آهنگین داده است.
به گفته وی، وجود نوشتههای تاریخی، سنگ نوشتهها و میراث فرهنگی نشاندهنده این است که نثر ما همچون شعر، شناسنامه ادب، فرهنگ، تاریخ و تمدن ماست به همین جهت ایرانیان یکی از ملتهایی هستند که پیشگام در تولید الفبا و خط و کتاب هستد.
این پژوهشگر فرهنگ عامه تصریح کرد: امروزه نثرفارسی زیاد جدی گرفته نمیشود برای مثال بسیاری از افراد هستند که نوشتن بر روی یک برگه برای آنان کاری بسیار سخت است در حالیکه همین افراد اگر بنا باشد صحبت کنند شاید ساعتها به بهترین شکل بتوانند حرفهای خود را بیان کنند، زیرا صحبت کردن کاری به مراتب سادهتر از نوشتن است، در صحبت کردن فرد خود را زیاد تابع دستور زبان فارسی نمیداند، اگرچه باید این مساله رعایت شود، اما برای نثر، ساختار مشخصی وجود دارد که فرد باید حتما آن اصول و ساختار را رعایت کند.
وی درادامه افزود: زمانی که فرهنگستان به عنوان یک نهاد رسمی واژهای میسازد یا جایگزین میکند ما ملزم به استفاده از آن واژه هستیم، زیرا استادان و ادیبان بزرگی برای آن کلمات تصمیم گرفتهاند.
قنبری در رابطه با روز نثر فارسی و بزرگداشت سعدی گفت: توصیه میشود همه افراد حتما یکبار گلستان سعدی را مطالعه کنند، زیرا گلستان ترکیبی از نثر و شعر فاخر و ستوده فارسی سده هفتم تاکنون است و اینها ارزشهای نوشتاری را برای ما مشخص میکند.
قنبری عدیوی در پایان خاطرنشان کرد: درستنویسی یکی از مسائلی است که باید به آن توجه شود، زیرا امروزه شکل نوشتاری کلمات فارسی به ویژه در فضای مجازی دچار انحرافاتی شده که بدعتهای خطرناکی وجود دارد، بنابراین از افراد فعال در فضای مجازی تقاضا میشود شکل نوشتاری خط فارسی را حفظ کنند چرا که این خط میراث معنوی و فرهنگی ماست و قرار است این خط به نسلهای بعد نیز انتقال یابد.
منبع: ایسنا