کد خبر:45762
پ
فردوسی ۳

احیای میراث ادبی فردوسی در فضای مجازی

جشنواره حکیم ابوالقاسم فردوسی، رویدادی است که بر اساس نیاز به ترویج میراث ادبی و هنری کشور و با توجه به این نکته که نسل جدید نسبت به هویت و زبان غنی خود غریبه و از طرفی به شدت تحت تاثیر فضای مجازی است، شکل گرفت.

نشست خبری جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی یکشنبه ۲۱ بهمن‌ماه، در مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی برگزارشد.

این نشست با حضور سعید پورابوالقاسم؛ رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی، محمد جعفر دهقی دبیر بخش تصویرسازی، جمال رحمتی؛ دبیر بخش شاهنامه‌خوانی و اصحاب رسانه آغاز شد.

میراث ادبی فردوسی را در فضای مجازی احیا خواهیم کرد

فضای مجازی، تبدیل به یک زیست موازی در زندگی واقعی ما شده است

سعید پورابوالقاسم درابتدای این نشست گفت: جشنواره حکیم ابوالقاسم فردوسی، رویدادی است که بر اساس نیاز به ترویج میراث ادبی و هنری کشور و با توجه به نقش روزافزون فضای مجازی در زندگی امروز شکل گرفت. با توجه به این نکته که نسل جدید نسبت به هویت و زبان غنی خود غریبه و از طرفی به شدت تحت تاثیر فضای مجازی است، لزوم این جشنواره در پایگاه فضای مجازی حس می‌شد.

او افزود: این روزها فضای مجازی تاثیر زیادی بر زندگی امروزی ما دارد و تبدیل به یک زیست موازی در زندگی واقعی ما شده است و نشانه‌های آن شکل‌گیری نسل زد، آلفا و بتا است.

وی با اشاره به سخنان اخیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، افزود: وزیر محترم فرهنگ نیز، بر اهمیت اصالت زبان فارسی و مهم بودن آن تاکید داشتند و این نکات سبب شد که ما در این حوزه متمرکزتر و هدفمندتر پیش برویم.

رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی در ادامه تاریخ اختتامیه این رویداد را ۲۷ بهمن‌ماه اعلام کرد و افزود: برای مراسم اختتامیه این جشنواره برنامه‌های خاصی را تدارک دیدیم از جمله تقدیر از استاد داوود فتحعلی بیگی، رونمایی از تصویرسازی‌ها و یک ورکشاپ اختصاصی برای هنرمندان.

وی افزود: خوشبختانه این رویداد پس از انتشار فراخوان با استقبال خوبی روبرو شد و به دنبال غنی‌سازی محتواهای آنلاین و افزایش کنش‌گران در این حوزه است.

پورابوالقاسم گفت: جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی روز شنبه ۲۷ مهر ساعت ۱۷ در تماشاخانه سنگلج با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار و از برگزیدگان خود تقدیر می‌کند و پس از آن آثار برگزیدگان در فضای مجازی منتشر خواهند شد.
وی با جذاب خواندن کنشگری‌های جشنواره افزود: در جشنواره تعاملاتی است که همه لایه‌های جامعه را دربر می‌گیرد و برای ما اختتامیه این دوره از جشنواره به معنای پایان کار نیست. ضمن اینکه این رویداد سبب افزایش تولید محتوای در فضای مجازی در موضوع شاهنامه خواهد شد.

رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی گفت: بیش از ۸۰۰ اثر در چهار بخش، شاهنامه‌خوانی، نقالی، متون مکتوب و تصویرسازی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. همه تلاش‌مان این است که محتوای فرهنگ و ادب فارسی را در فضای مجازی منتشر کنیم و به آن غنا بخشیم. قرار است هر سال در مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی، به یکی از مفاخر بپردازیم. در اولین اقدام حکیم ابوالقاسم فردوسی را مدنظر قرار دادیم و جشنواره‌ای را در این راستا برگزار کردیم.نسل جوان امروز گرایش بسیاری به انیمه دارد و در همین موضوع ما نماد های اسطوره‌ای و افسانه‌ای بسیاری در شاهنامه و متون کهن ادبی و… داریم که نسل جدید با آن غریبه هستنند. لازم است که از همه ظرفیت‌های کشور بهره‌مند شویم و در این راستا تلاش کنیم.

میراث ادبی فردوسی را در فضای مجازی احیا خواهیم کرد

آثار کودکان و نوجوانان ما را متحیر کرد

در ادامه محمدجعفر دهقی گفت: نقالی شاهنامه همیشه به واسطه تصویرسازی منتقل می‌شود. به همین جهت تصمیم گرفتیم تا در این جشنواره بخش تصویرسازی را جدی بگیریم و در این بخش در دو حوزه حرفه‌ای (بزرگسال) و آماتور (کودک و نوجوان) فراخوان دادیم. تصور نمی‌کردیم که در حوزه کودک و نوجوان آثار درخشانی به دست‌مان برسد اما انصافاً آثار ارسالی در این بخش بسیار در سطح مناسبی قرار داشت و ما را متحیر کرد.

وی افزود: در زمینه شاهنامه کارهای فاخری انجام شده است اما معتقدم هر اندازه در این حوزه کار شود، کم است.

دبیر بخش تصویرگری این رویداد گفت: ورکشاپی برای این جشنواره برنامه‌ریزی شده است و در آن از ۲۱ طراح دعوت کردیم تا در بخش غیررقابتی در گروه‌های ۳ نفره به طراحی هفت‌خوان رستم بپردازند. در نهایت مجموعه آثار آنها در قالب یک کتاب به چاپ می‌رسد. هر کدام از این طراحان، دنبال‌کنندگان خود را دارند و انتشار تصویر کار در صفحه مجازی‌شان باعث دیده شدن جشنواره خواهد شد. جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی صرفاً یک جشنواره نیست بلکه به ذخایر ادبی کشور در قالب‌های مختلف از جمله تصویر اضافه می‌کند.

وی افزود: رسیدن به مرحله شخصیت‌پردازی از روی شاهنامه یک فرآیند است که باید طی شود، برگزاری این جشنواره یک قدم در این مسیر است که برداشته شد. ما هنرمندان و طراحان بسیار قوی داریم که مهاجرت کرده‌اند و در سطح بین الملل فعالیت چشمگیری دارند.

او در ادامه گفت: شخصیت‌هایی از سریال «گیم آف ترونز» از روی شاهنامه فردوسی اقتباس شده است. نمونه‌های بسیار دیگری را هم در سطح بین‌الملل شاهد هستیم. ادبیات ایران به ویژه شاهنامه قابلیت اقتباس برای شخصیت‌پردازی را دارد.

وی در پایان با اشاره به دو روی تندیس جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی گفت: تندیس دارای دو طرف است. یک طرف آن مزین به نام فردوسی است و طرف دیگر آن گل لوتوس، سمبل ایران باستان و نمادی از ۱۲ ماه سال است.

میراث ادبی فردوسی را در فضای مجازی احیا خواهیم کرد

این جشنواره برای اثر جهانی شاهنامه قدمی موثر و ارزشمند برداشته است

در ادامه این نشست جمال رحمتی؛ دبیر بخش شاهنامه‌خوانی اذعان داشت: انجام این رویداد به واقع فرایندی بزرگ و سخت بود. من به عنوان داور و دبیر این دوره از جشنواره از تمامی تلاشهای که برای یک اثر جهانی قدمی ارزشمند و موثر برداشته، تشکر میکنم.

وی افزود: این جشنواره شامل بخش‌های متنوعی در موضوعاتی دسته‌بندی شده بود و سعی کرد به تمامی امکانات پژوهشی، فرهنگی و هنری در ساحت شاهنامه قوت بخشد، بخش متون مکتوب که بر روی مقالات تمرکز داشت، کمک شایانی به معرفت و در شناخت شاهنامه خواهد داشت. همچنین بخش های دیگر چون نمایش، تصویرسازی و نقاشی و… نیز هر کدام با داروان تخصصی خود آورده های خوبی را رقم زد و نتیجه ساعت‌ها بررسی آثار و تلاش است، مثلاً در بخش شاهنامه خوانی آثار به صورت ویدئویی ارسال شد و تک تک آثار به شکلی دقیق و تخصصی مورد داوری قرار گرفت.

در پایان نشست، تندیس جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی رونمایی شد.

منبع: ایبنا

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612