کد خبر:41448
پ
34747

رونمایی از نسخه خطی «صحیفه سجادیه» 400 ساله

نسخه خطی «صحیفه سجادیه» موجود در گنجینه رضوی با قدمتی بیش از چهارصد سال در کتابخانه مرکزی حرم مطهر حضرت رضا (ع) رونمایی شد.

میراث مکتوب- نسخه خطی «صحیفه سجادیه» موجود در گنجینه رضوی با قدمتی بیش از چهارصد سال در دویست و دوازدهمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در کتابخانه مرکزی حرم مطهر حضرت رضا (ع) رونمایی شد.

به گزارش گنجینه رضوی، این مراسم رونمایی صبح امروز و در آستانه شهادت امام سجاد (ع)، با حضور حجت‌السلام سید جلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از مدیران، کارشناسان و اهداکنندگان آثار این سازمان در محل اتاق کنفرانس کتابخانه مرکزی این آستان مقدس برگزار شد.

کتاب شریف صحیفه سجادیه، از ارزشمندترین کتاب‌های مسلمانان پس از قرآن و نهج‌البلاغه است که از امام سجاد (ع) به ما رسیده است. در این میان، 520 نسخه خطی از صحیفه سجادیه و آثار وابسته به آن، در مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود.

در این مراسم از نسخه شماره 38716، به عنوان یکی از قدیمی‌ترین نسخه‌های خطی صحیفه سجادیه موجود در گنجینه رضوی، رونمایی شد. این نسخه صحیفه سجادیه توسط «دوست‌علی بن حسن علی» به خط نسخ 9 سطری در سال 1008 هجری قمری کتابت و از سوی «کاظم مدیر شانه‌چی» در فروردین 1387 به کتابخانه آستان قدس رضوی اهدا شده است.

دلایل اهمیت صحیفه سجادیه در میان شیعیان

محمد وفادار مرادی، کارشناس نسخ خطی نیز در این مراسم ضمن قرائت فرازی از صحیفه سجادیه اظهار کرد: امام سجاد (ع)، 54 دعا را در صحیفه سجادیه برای همگان به یادگار گذاشتند که راهنمای خودشناسی و خودسازی ما شده است.

وی ادامه داد: این کتاب شریف علاوه‌بر زبان فارسی به زبان‌های مختلف همچون ترکی، اردو، آلمانی و…، ترجمه شده است به‌طوری‌که در حدود 14 زبان در دسترس همگان قرار دارد.

همچنین وفادار مرادی به بیان دلایل اهمیت و منزلت صحیفه سجادیه در میان شیعیان پرداخت و در این خصوص گفت: کثرت استنساخ صحیفه سجادیه، نقل برخی از ادعیه این اثر ارزشمند در کتاب‌های تشیع و اهتمام بسیار بر ترجمه صحیفه سجادیه، از جمله این عوامل به شمار می‌آید.

این کارشناس نسخ خطی افزود: همچنین علما ترجمه، شرح و… بسیار بر صحیفه سجادیه نگاشتند، در این میان، بیشتر شروح به زبان عربی است.

وی تصریح کرد: از دیگر دلایل اهمیت صحیفه سجادیه در میان شیعیان می‌توان به شوق و اشتیاق خوشنویسان، تذهیب‌کاران و نگارگران اشاره کرد تا جایی‌که برخی از آنان نذر می‌کردند که این کتاب شریف را کتابت کنند. شواهد این شوق و نذر در آثار موجود در کتابخانه این آستان مقدس مشهود است.

وفادار مرادی از تعلق خاطر علما به صحیفه سجادیه، به عنوان دیگر دلیل این اهمیت نام برد و گفت: به برخی از این آثار ارزشمند دعاهایی توسط علما افزوده شده است چنان‌که صحیفه سجادیه ثانیه، ثالثه، رابعه و…، وجود دارد.

سخنران این مراسم بیان کرد: همچنین بسیاری از واقفان و خیران از کاتبان می‌خواستند نسخه یا نسخه‌هایی از این کتاب شریف را در کنار قرآن و نهج‌البلاغه برای آنان کتابت کرده تا آن‌ها را به مضاجع شریف، مزارات و کتابخانه‌ها برای قرائت و ماندگاری، وقف یا اهدا کنند.

وی فراوانی منتخب‌نویسی ادعیه صحیفه سجادیه در دست‌نوشته‌های علما و اهل ذکر برای خودسازی خود را یکی دیگر از این دلایل دانست و افزود: همچنین به سنت میلاد‌نویسی می‌توان اشاره کرد چنان‌که برخی تاریخ تولد فرزندان خود و جملات استخاره‌ای در صفحات صحیفه سجادیه می‌نوشتند. این امر نیز منزلت این کتاب در میان خانواده‌ها را نشان می‌دهد.

این کارشناس نسخ خطی در پایان خاطرنشان کرد: در حال پژوهش و بررسی است تا اثری با محوریت کتاب‌شناسی جامعی بر تمامی نسخه‌های صحیفه سجادیه موجود در کتابخانه‌های آستان قدس رضوی، تدوین و منتشر کند.

از آموزش سبک زندگی اسلامی تا احیای عاشورا

همچنین در این مراسم رونمایی، رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اظهار کرد: امام سجاد (ع)، قرآن را اصل خود قرار دادند. همچنین این امام بزرگوار، با دعا، سبک زندگی اصیل دینی اسلامی را آموزش دادند.

حجت‌السلام حسینی افزود: سوگواری برای واقعه عاشورا با هدف زنده‌نگه‌داشتن ارزش‌ها و شعائر عاشورایی انجام می‌شود چنان‌که امام سجاد (ع) نیز واقعه عاشورا را احیا کردند.

لازم به ذکر است، همزمان با برگزاری مراسم معرفی و رونمایی از این نسخه صحیفه سجادیه چهارصد ساله، از تابلوی خوشنویسی «حدیث سلسله الذهب» به خط کوفی که توسط ثنا صمدی، نوجوان هنرمند قزوینی به موزه حرم مطهر رضوی اهدا شده است، رونمایی شد.

منبع: کتابخانه آستان قدس رضوی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612