کد خبر:41296
پ
424787

کتاب «اختیارات منظوم (در نجوم احکامی)» منتشر شد

کتاب «اختیارات منظوم (در نجوم احکامی)» با مقدمه، پژوهش و تصحیح محمدحسین سلیمانی از سوی انتشارات کتابخانه آستان قدس رضوی چاپ و منتشر شد.

میراث مکتوب- سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، کتاب «اختیارات منظوم (در نجوم احکامی)» را بر اساس نسخه خطی موجود در گنجينه رضوی، در سال جاری روانه بازار نشر کرد.

این اثر، متن ویراسته و نسخه‌برگردانِ دست‌نوشت شماره 5381، از آثار ارزشمند در علم نجوم موجود در مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی است که با مقدمه، پژوهش و تصحیح محمدحسین سلیمانی، چاپ و در دسترس علاقه‌مندان آثار منظوم قرار گرفته است.
اين كتاب به‌عنوان نسخه منحصربه‌فردِ اختيارات منظوم، اثر سراینده‌ای ناشناخته در اواخر سده پنجم هجری است که در اواخر سده ششم هجری کتابت شده است. همچنین بر اساس شواهد موجود در نسخه همچون مُهرهای آن، این اثر دست‌كم از اوايل سده يازدهم هجری در كتابخانه سلطنتی صفويان نگهداری مي‌شده است.

این کتاب از ابعاد مختلف دارای اهمیت است؛ نخست آنکه ویژگی‌های دستوری نسخه، حکایت از کهنگی متن دارد. همچنین کثرت لغات و ترکیبات کهنه و کم‌استعمال فارسی اثر، نشان از آن دارد که این نسخه از جمله آثار نسبتاً قدیمی منظوم فارسی است. از طرف دیگر، کاتب این اثر بیشتر واژه‌های آن را با اعراب و مشکول نوشته است.

همچنین سراینده این منظومه از آثار مهم نجومی پیش از خود همچون «التفهیم لاوائل لصناعه التنجیم» اثر ابوریحان بیرونی، تألیف 422 قمری و «روضه المنجمین» اثر شهمردان بن ابوالخیر رازی، تألیف 466 قمری و برخی آثار دیگر بهره برده است.

این کتاب چاپِ نسخه‌برگردان، دارای مقدمه و فصل‌های مختلف با عناوین «سرگذشت نسخه خطی اختیارات منظوم»، «نخستین آگاهی‌ها و پیشینه بررسی‌ها»، «ویژگی‌های نسخه‌شناسی»، «منابع اختیارات منظوم و تاریخ تقریبی سرایش»، «ناظم، سبک شعری و درون‌مایه‌های اشعار»، «کاتب، رسم‌الخط و ویژگی‌های زبانی- آوایی»، «اصطلاحات نجومی بکاررفته در متن»، «روش‌ها و شیوه تصحیح» و…، در 416 صفحه است.

اختربینی یا اخترگویی (نجوم احکامی)، شاخه‌ای از اخترشناسی (نجوم هیئتی) به شمار می‌آید که خود نیز دارای شاخه‌های گوناگونی است چنان‌که یکی از این شاخه‌ها، «اختیارات» نام دارد. محور حکم‌های این دانش نیز ناظر بر حرکت و جایگاه خورشید و ماه در برج‌ها و منازل است.

لازم به ذکر است، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی دارای گنجینه غنی از نسخه‌های خطی است که نفایس آن در ادوار مختلف منتشر می‌شود.

منبع: کتابخانه آستان قدس رضوی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612