کد خبر:23282
پ
D8A7D8B3D8B9D8AF20D8A7D981D986D8AFDB8C

فهرست دست‌نویس‌های فارسی کتابخانۀ اسعد افندی منتشر شد

کتاب «فهرست دست‌نویس‌های فارسی کتابخانۀ اسعد افندی (استانبول)» با نگارش محمدتقی حسینی از سوی موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر شد.

میراث مکتوب- سید محمدتقی حسینی، پژوهشگر حوزۀ نسخ خطی، دست‌نویس‌های فارسی کتابخانۀ اسعد افندی را فهرست کرده و در کتابی با این عنوان منتشر کرد. این اثر از سوی موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر شد.

حسینی در مقدمۀ خود بر این اثر به معرفی این کتابخانه پرداخته و نوشته است: «کتابخانۀ اسعد افندی کتابخانه‌ای است در شهر استانبول که گردآوندۀ آن با فراهم آوردن نسخی بس ارزشمند و ناب پایه‌گذاری کرده، اسعد‌بن احمد معروف به اسعد افندی و شیخی‌زاده در ۱۸ ربیع‌الاول ۱۲۰۴ ق در استانبول زاده شد. تحصیلات نخستین خود را نزد پدرش احمد افندی که از مدرسان مدرسه سلیمانیه بود آغاز کرد. احمد افندی علاوه بر تدریس در کار کتاب هم بود و به «شیخ صحافان» شهره؛

این فهرست‌نگار با اشاره به پاره‌ای از رخدادهای زندگی اسعد به این نکته اشاره کرده است  که در سال ۱۲۵۱ ق به عنوان سفیر کبیر دولت عثمانی به ایران رفت. بیش از یک سال در ایران بود و در این روزگار دست نویس‌های بسیاری را فراهم کرده و به استانبول آورد و در پایان زندگی نیز در صحن کتابخانۀ خود به خاک سپرده شد.

بنا به نوشتۀ حسینی، اسعد افندی کتابخانه‌اش را با تنظیم وقفنامه‌ای در سال ۱۲۶۲ ق بنا نهاد. طبق وقفنامه جز ایام تعطیل کتابخانه باز خواهد بود. در وقفنامه اجازۀ خارج شدن نسخه داده نشده و هر سه سال یکبار نیز سرشماری باید شود و نسخه‌های نیازمند به مرمت هم در همان کتابخانه باید مرمت شود.

در فهرست نسخه‌های خطی این کتابخانه ۵۱۵ نسخه معرفی شده که از شهرهای گوناگون ایران‌زمین از سمرقند و بخارا و هرات تا تبریز و همدان و بغداد بدان راه یافته است. روش فهرست‌‌نویسی این اثر به گفتۀ حسینی مانند دیگر فهرست‌هایی است که نگاشته است. نسخه‌ها براساس شمارۀ نسخه در کتابخانه است. در این فهرست شمارۀ ردیف نسخه که افزودۀ فهرست‌نویس است در [ ] مشخص شده  و تمامی ارجاعات، چه در متن فهرست و چه در نمایۀ انتهایی، مبتنی بر این شماره بوده و واضح است که عدد نوشته شده در [ ] مربوط به ردیف نسخه در فهرست است و نه شمارۀ نسخه در کتابخانه. بنابراین اگر کسی بخواهد نسخه‌ای را در  کتابخانه ملاحظه کند، باید به شمارۀ نسخه که در نسخه‌شناسی به صورت درشت آورده شده ارجاع کند. در پایان این کتاب تصاویری از برخی نسخ نیز منتشر شده است.

کتاب «فهرست دست‌نویس‌های فارسی کتابخانۀ اسعد افندی (استانبول)» با نگارش محمدتقی حسینی، در ۹۰۶ صفحه، به قیمت ۱۲۵ هزار تومان از سوی موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر شده است.

 

 

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612