میراث مکتوب- جلد هفدهم دائرة المعارف قرآن کریم در ۵۹۲ صفحه در پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، تألیف و به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شد.
«دائره المعارف قرآن کریم» نخستین و جامعترین دائره المعارف قرآنی در جهان اسلام است و یکی از بزرگترین و مهمترین پروژههای قرآنی در حال انجام در سطح کشور است.
بیش از ۲۰ سال است که پروژه دائره المعارف قرآن کریم شروع شده و تاکنون ۱۷ جلد از این پروژه منتشر شده است؛ این کار با معیارها، استانداردها و معیارهای شناخته شده دایره المعارفی در کشور، در حال تدوین است که بر اساس حروف الفبا انجام شده و به زبان فارسی است.
جلد ۱۷ این دائره المعارف از حرف «ص» شروع شده و تا حرف «ط» ادامه دارد؛ بخشی از این مداخل که در جلد ۱۷ دائره المعارف قرآن کریم استفاده شده، اعم از صادق (از اسما و صفات الهی)، صالحان، صبر، صحابه، صلح، صدیقین، صلح، صلوات و… مهمترین مداخلی هستند که در این جلد وجود دارد و جلد مذکور مشتمل بر ۶۷ مدخل اصلی و مقاله است.
هدف اصلی این دائره المعارف، ارائه و آسان یاب کردن اطلاعات ناب و اصیل در قلمرو معارف، اعلام و علوم قرآنی است؛ به گونهای که اهل تحقیق را به مثابهِ منبعی مادر و ماندگار از منابع فرعی بی نیاز کند. در جنب این هدف، غرض عمومی تدوین دایره المعارف حاضر این است که مخاطبان دانش پژوه در حد مطالعات پایه اسلامی نیز بتوانند از پژوهش های استوار و اصیل قرآنی بهره گیرند.
نثر این کتاب بهصورت دائره المعارفی و معیار است و تلاش شده که مقالات ویژگی جامعیت را داشته باشد و مشتمل بر منابع دسته اول و معتبر بوده و در عین حال، مختصر باشد.
شایان ذکر است، دائره المعارف قرآن کریم حدود ۳ هزار موضوع اعم از معارف، مفاهیم و اعلام قرآن را در بر دارد؛ این اعلام شامل اعلام مصور و اعلام غیر مصور بوده و در بخشهای فلسفه و کلام، عرفان و اخلاق، ادیان، فقه و حقوق، اعلام و تاریخ، معارف، مفاهیم و علوم قرآنی در حال انجام است.
مهمترین ویژگیهای دائره المعارف قرآن کریم عبارتند از: نگاه جامع به هر یک از موضوعات و انعکاس همه دیدگاههای علمی، استوارى بر پایه نظام الفبایى در چینش مدخلها، استفاده از منابع اصیل و متقن و دست اول، ارائه همه آراء و دیدگاه های مهم و مبنایی در موضوعات قرآنی، برخوردارى از نظام ارجاع درون مقالهاى و برون مقالهاى، بهرهورى از نثر معیاری در مقالات و اثر برگزیده در موارد متعدد در مجامع علمی و پژوهشی.
منبع: ایلنا