میراث مکتوب- تنها نسخه خطی کتاب «كشف المهمّ فی طريق خبر غدير خم» در ایران، اثر سیدهاشم حسینی بحرانی که در گنجینه رضوی نگهداری میشود، در هشتاد و نهمین برنامه سهشنبههای علمی، فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی معرفی و رونمایی شد.
سیدرضا صداقت حسینی، کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به معرفی اثر پرداخت و گفت: این کتاب به زبان عربی و در بيان حديث شريف «غدير خم» و در سه باب تألیف شده است که باب اول در خصوص اخباری است که از طریق شیعه امامیه در مورد واقعه غدیر وارد شده و مشتمل بر 36 حدیث همراه با سلسله سند آن است.
وی در ارتباط با باب دوم و سوم این کتاب ارزشمند گفت: باب دوم شامل اخبار و روایاتی است که از طریق اهل سنت، در مورد واقعه غدیر رسیده و دارای 88 حدیث، همراه با سلسله سند آن است و در نهایت باب سوم شامل نصوص پیامبر(ص) بر ولایت امیرالمؤمنین، از طریق شیعه امامیه و دارای 43 حدیث است.
صداقتحسینی هدف مولف در این اثر را اثبات ولایت حضرت علی (ع) از طریق اثبات احتیاج مردم به امام و تواتر حدیث غدیر خواند و در ادامه به بیان ویژگیهای ظاهری این کتاب پرداخت و گفت: این اثر که با عبارت «بسمله، الحمدلله الملك الحق المبين باعث الانبیاء» آغاز و با عبارت «و طلحه و الزبیر و ساقوا ذكر الرواه من الصحابه و غيرهم تمّ الکتاب» پایان مییابد، دارای 43 برگ و 24 سطر است و در سال 1101 ذی قعده به خط نسخ کتابت و توسط «رضا نایینی» در سال 1311 وقف حرم مطهر رضوی شده است.
این نسخهشناس، صحت محتوای این اثر و خطی بودن این نسخه را از دلایل ارزش، اهمیت و نفاست آن دانست و افزود: نسخۀ رونمایی شده، بنابر توضیحات برگ آخر، به رؤیت مؤلف رسیده و توسط «علی بن سلیمان بحرانی» در حضور وی، در دهم جماديالثاني 1102 هجری قمری، مقابله و تصحیح شده که این مطلب نشاندهنده صحیح بودن محتوای آن است.
به گفته صداقت حسینی این نسخه توسط «مرتضی آل شبّر موسوی» به عنوان نسخۀ اصل در نظر گرفته شده و بر مبنای آن، این کتاب در سال 1389 در قم توسط انتشارات همای غدیر به چاپ رسیده است.
سیدهاشم حسینی بحرانی، نویسنده این کتاب، از فقها، محدّثین و مفسّرین شیعه قرن دوازدهم هجری و از شاگردان «فخرالدین طریحی نجفی» و «استاد شیخ حرّعاملی» و «شیخ حسن بحرانی» و صاحب آثار و تألیفات متعددی همانند «البرهان فی تفسیر القرآن»، «معالم الزّلفی»، «مدینة المعاجز» و «تبصرة الولی» است که 41 نسخه خطی از تألیفات و آثار وی در مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی نگهداری میشود.