کد خبر:13799
پ
q0dirxkk1ucr0pcen7zjrlqg4830q6bh_0

رونمایی از نسخه‌های دست‌نویس شیخ عباس قمی

از مجموعۀ نسخه‌های دست‌نویس و کتابخانۀ شخصی حاج شیخ عباس قمی در کتابخانۀ آستان قدس رضوی رونمایی شد.

میراث مکتوب- در سی‌وهفتمین برنامه از سه‌شنبه‌های فرهنگی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با حضور تولیت حرم مطهر و مدیران ارشد فرهنگی آستان قدس رضوی از مجموعۀ نسخه‌های دست‌نویس و کتابخانۀ شخصی حاج شیخ عباس قمی که به تازگی جذب کتابخانۀ آستان قدس شده است، رونمایی شد.

کارشناس گنجینۀ نسخ خطی آستان قدس رضوی در این مراسم اعلام کرد: این مجموعه افزون بر 300 نسخۀ خطی است که بسیاری از آنها از تألیفات و آثار شیخ عباس قمی و به خط ایشان است.

وی افزود: برخی از این نسخ دارای یادداشت‌های سماع، بلاغ، انهاء، اجازه، تملّک و تصحیح شیخ عباس قمی در پشت برگ اول یا یکی از اوراق نسخه است.
سیدرضا صداقت‌حسینی کتاب «شرایع الاسلام فی مسائل الحلال و الحرام» از تألیفات محقق حلّی (676ق) با تاریخ کتابت 741 هجری قمری را یکی از قدیمی‌ترین و نفیس‌ترین کتب خطی این مجموعه خواند و اظهار داشت: این کتاب از مهم‌ترین کتب فقهی شیعه و دارای چهار قسم عبادات، عقود، ایقاعات و احکام است.

وی گفت: در پشت برگ اول این نسخه، شیخ عباس قمی با خط خود در تاریخ 1333  هجری قمری چنین نوشته است: «حدود پانصد و نود و دو سال است که از تاریخ کتابت اصل این شرایع گذشته…». 

حسینی اضافه کرد: این نسخه با شمارۀ ثبت 56537، دارای بلاغ مقابله در بسیاری از اوراق است.
کارشناس گنجینۀ نسخ خطی آستان قدس رضوی ادامه داد: یکی دیگر از نفایس این مجموعه، کتاب «الفوائد الرضویه فی احوال علماء المذهب الجعفریه» تألیف شیخ عباس قمی در شرح احوال علمای شیعه امامیه است.

وی بیان کرد: این نسخه به خط شیخ عباس قمی در چهارشنبه یازدهم ذی‌قعده1333 در مشهد مقدس کتابت شده است و به شمارۀ 55391 در کتابخانۀ آستان قدس رضوی نگه‌داری می‌شود.
حسینی از کتاب «منتهی الامال فی تواریخ النبی و الآل» به عنوان یکی دیگر از نفایس این مجموعه نام برد و اظهار داشت: این اثر از کتب مشهور شیخ عباس قمی و شرح احوال چهارده معصوم (ع) است که به خط مؤلف (شیخ عباس قمی) کتابت شده و به شمارۀ 55407 ثبت این کتابخانه شده است.
گفتنی است، این مجموعۀ نفیس که برای نخستین بار از آنها رونمایی شد، به مدت یک  ماه در سالن نمایشگاه‌های مناسبتی واقع در موزۀ قرآن و هدایای مقام معظم رهبری در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.

منبع: پایگاه آستان قدس رضوی

 

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612