میراث مکتوب- همزمان با برگزاری مراسم بزرگداشت محمدتقی دانشپژوه اسناد سالهای خدمت وی با عنوان «محمدتقی دانشپژوه در دانشگاه تهران» به کوشش رسول جعفریان منتشر شد. این اسناد سالهای خدمت وی طی سالهای 1318 تا 1355 را در بر میگیرد.
جعفریان در مقدمه کتاب نوشته است: آثار دانشپژوه به طور معمول حاوی اطلاعات دست اوّل است. علت آن نیز این است که شاید برای نخستین بار در ایران، او بود که در سطحی گسترده، از آثار خطی برای پژوهشهای علمی و تاریخی استفاده کرد. البته در این زمینه، چهرههایی مانند نفیسی و شماری دیگر هم فعال بودند، اما کارهای مرحوم دانشپژوه، بیش از دیگران، نتیجه پژوهشهای وی در حوزه فهرستنویسی بود.
وی همچنین اشاره کرده است: مسلما مهمترین کار دانشپژوه، فهرستنویسی وی برای نسخههای خطی دانشگاه تهران است. مجلدات نگارش یافته توسط وی، سرشار از تحقیقات و نکات بدیعی است که وی درباره نسخهها نوشته است. همت وی سبب شد که این کتابخانه، نخستین کتابخانهای باشد که تمامی نسخ خطیاش فهرست شد و در اختیار قرار گرفت. در تمامی این فهرستها، میتوان نکات تازهای را در حوزه تاریخ علم به دست آورد. با توجه به اهمیت نسخههای خطی دانشگاه تهران، و گنجینههایی که از مرحوم مشکوة، و نیز از یزد و گرگان و نیز از مجموعه نفیسی از جمله نسخههای خریداری شده از نسخهشناس برجسته، مرحوم باستانی راد (با یادداشتهای بسیار سودمند او در آغاز نسخهها که اغلب مورد استفاده دانشپژوه هم قرار گرفته و مرحوم دانشپژوه گاه این را یادآور شده، و گویا جایی هم نوشته است که در موارد زیادی از یادداشت های او بهره برده) میتوان پی به اهمیت فهرستهای دانشگاه برد.
جالب است که علاوه بر فهرستنویسی نسخ خطی دانشگاه تهران، وی در فهرست نسخههای کتابخانه مجلس (به همراه افشار) و همین طور فهرست نسخههای کتابخانه ملک (با همکاری تنی چند از فهرستنویسان، مانند آقایان دکتر حجتی و احمد منزوی) همراهی کرد که در آنجا هم قدمهای بلندی برداشته شد. فهرست نسخههای سنا هم که یکی از نفیسترین مجموعههاست، کار اوست. فهرست سپهسالار را هم همراه احمد منزوی نوشت. همین طور فهرست نسخههای رشت و همدان و یزد و مشهد که آنها نیز منتشر شده است.
افشار میگوید: «اغراق نیست اگر گفته شود که دانشپژوه رقمی نزدیک به صد هزار نسخه خطی را یک به یک دیده و بررسی کرده و آنها را که شایسته معرفی دانسته، در مقالهها و فهرستها و مقدمههای خود بیتابانه شناسانده است». (یادی از محمدتقی دانشپژوه، در حدیث عشق (2)، ص 386).
زمانی که مرحوم افشار در سال 1338 «نشریه نسخههای خطی دانشگاه» را بنیاد گذاشت تا فهرست نسخهای خطی موجود در مراکز دیگر را در آن به چاپ برسانند، دانشپژوه نقش فعالی در آن پروژه ایفا کرد. او که هر از چندی به دعوت دانشگاهها و مراکز فرهنگی به کشورهای مختلف میرفت، فهرست نسخ فارسی و عربی آن مراکز را مینوشت و در این نشریه منتشر میکرد.
این کتاب با همکاری نشر مورخ و دانشگاه تهران در سال 98 و در 224 صفحه منتشر شده است.