میراث مکتوب – عین القضات یکی از اعاظم و اکابر صوفیه بوده و دارای تألیفاتی بی نظیر است.
وی در اندک مدتی در تصوف به مقام خاص الخاص رسید و محسود مخالفین و اهل ظاهر گردید تا اینکه در سال ۵۲۵ هجری در سن ۳۳ سالگی منصوروار به دار آویخته شد. نگارنده پس از بررسی کتب و تذکرهها دریافت که نوشتههای آنها اغلب ناقص یا نقل از یکدیگر بوده و به خصوص که در شرح حال، فقط به ذکر قسمتهای مهم از زندگی عین القضات اکتفا کرده و از بحث و تحقیق بیشتر صرف نظر نمودهاند.
حتی بعضی نویسندگان اشتباهاتی را درباره شرح حال وی مرتکب شدهاند که عدهای همان اشتباهات را عینا در کتب خود نقل نمودهاند. بنابراین مولف تصمیم گرفت که در تحقیق شرح حال و آثار، مآخذ عمده را کتب و رسالات خود عین القضات قرار دهد و از مطالب کتب و تذکرهها در درجه دوم استفاده نماید.
در باب نخست شرح حالی از زندگی عین القضات ارايه شده است. درباره آرا و عقاید صوفیانه عین القضات قسمتهایی از بیانات او درباره مذاهب مختلف، شیطان، جبر و اختیار و… که مهم بود، جمعآوری و در باب دوم عینا نقل شده است. از آثار عین القضات آنچه به دست آمده، دربارۀ فهرست و چگونگی آنها در باب سوم بحث شده و همچنین مختصات سبک وی نیز از نظم و نثر در باب چهارم بیان گردیده است. در باب پنجم، فهرست همه اشعار او در فصل اول و اشعاری که به استشهاد آورده در فصل دوم مرتب شده است. در پایان نیز فهرستی از کاربرد احادیث در آثار عین القضات تنظیم شده است.
فرمنش، رحیم، احوال و آثار عین القضات، تهران، مولی، 304 صفحه، قطع: رقعی، بها: 500000 ریال، چاپ دوم، 1397.