میراث مکتوب – در میان تمام کند و کاوها در ضعف و ناتوانی ادبیات دانشگاهی ، شاید بنیادی ترین عامل این نابسامانی را بتوان دور ماندن ادبیات از اندیشه های علمی، نظری و فلسفی معاصر و بی اعتنایی اهل ادب و فرهیختگان دانشور با مباحث نقد و تحلیل آثار ادبی و مبانی فلسفی ادبیات ، دانست.
نا ناگفته پیداست که نقد و تحلیل علمی، منسجم ، ژرف و امروزینه اثر ادبی، بدون بهره مندی از مباحث نظری ادبیات و عدم توجه به نظام فکری مشخص و دیدگاه علمی منسجم ، چندان ره به جایی نمی برد .
آشنایی آنان که در حوزۀ ادبیات درون دانشگاهی جای می گیرند با مباحث علمی ، نظری و فلسفی ، به ویژه رویکردهایی که در دهه های پایانی سدۀ بیستم و سالهای نخستین سدۀ بیست و یکم به سخن مشترک دانایی انسان در درک و فهم دانش های گوناگون بشری تبدیل شده است موجب می شود پژوهشهای ادبی در این حوزه، از عقلانیت، معیار پذیری و فراگیری بیشتری بهره مند شود .
از میان این رویکردها، هرمنوتیک ، جایگاهی درخور توجه دارد. این نوشتار ، در پی چاره نگری همه جانبه ضعف و ناتوانی ادبیات دانشگاهی که به آن اشاره ای شد نیست و می توان آن را به مثابه ی گامی مقدماتی و چه بسا، نه چندان استوار در این پهنه به شمار آورد.
علوی مقدم، مهیار، مطالعات ادبی هرمنوتیک متن شناختی، تهران، سخن، قطع: رقعی، 240 صفحه، 350000 ریال، 1397.