میراث مکتوب- کنفرانس اشتراکات فرهنگی با محور گسترش زبان فارسی و بهبود مناسبات دانشگاهی و علمی با ایران با حضور شخصیتهای علمی، فرهنگی و آموزشی پاکستان و ایران به همت رایزنی فرهنگی کشورمان و نماینده بنیاد سعدی در «اسلامآباد» و مرکز مطالعات ملی دانشگاه “قائد اعظم” پاکستان برگزار شد.
در این برنامه که به همت مرکز مطالعات ملی و پژوهشهای تاریخی و فرهنگی دانشگاه قائد اعظم اسلامآباد و با همکاری رایزنی فرهنگی ایران و نماینده بنیاد سعدی در پاکستان برگزار شد. شخصیتهای علمی، فرهنگی، دانشگاهی و اساتید و دانشجویان این دانشگاه و همچنین «احسان خزاعی» رایزن فرهنگی ایران در پاکستان، رئیس مرکز مطالعاتی و پژوهشی دانشگاه قائد اعظم، دکتر “محمد سفیر” رئیس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه نومل و دکتر “اقبال شاهد” رئیس گروه فارسی دانشگاه جی سی لاهور حضور داشتند.
از ایران نیز دکتر ضیایی مدیرکل همکاریهای علمی، دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، فلاحت پیشه معاون بین الملل بنیاد سعدی و دکتر علی بیات استاد زبان و ادبیات اردو دانشگاه تهران به صورت مجازی در این کنفرانس سخنرانی کردند.
شهروز فلاحت پیشه معاون بین الملل که در این همایش به صورت مجازی حضور داشت، مطالبی را در خصوص اهمیت زبان فارسی در کشور پاکستان و راهکارهای همکاریهای مشترک در این حوزه با طرفهای پاکستانی مطرح کرد.
وی در سخنان خود با اشاره به اینکه همسایگی دو کشور ایران و پاکستان و مشترکات فرهنگی گسترده دوسویه که خود ریشه در تاریخ جغرافیایی این منطقه دارد، پیوند این دو سرزمین را پیوندی عمیق و ریشه دار دانست و گفت: سابقه زبان و ادبیات فارسی در کشور پاکستان و علاقمندی به آن در میان مردم این کشور باعث شده که زبان فارسی پل فرهنگی ارتباطی میان دو ملت باشد و به شکل نانوشته موجبات تقویت و تعمیق روابط در سایر زمینهها را نیز فراهم سازد، فلاحت پیشه ادامه داد: بنیاد سعدی با همکاری نمایندگیهای فرهنگی ایران در پاکستان، پشتیبان آموزشی زبان فارسی در تمامی زمینهها در این کشور است.
در ادامه این نشست، خزاعی، رایزن فرهنگی ایران و نماینده بنیاد سعدی در اسلام آباد ضمن قدردانی از حضور شخصیتهای علمی، اساتید دانشگاه قائداعظم پاکستان و همچنین دانشجویان زبان فارسی گفت: دانشگاه قائد اعظم یکی از مهمترین و برترین دانشگاههای پاکستان و نیز در سطح منطقه است.
رایزن فرهنگی کشورمان با تبریک ایام ولادت حضرت رسول اکرم (ص) گفت: جایگاه علم در کشور پاکستان شایسته ای دانسته که سرمایه گذاریهای زیادی در این زمینه انجام شده، از جمله انتشارات علمی و پژوهشی و نیز انتخاب نخبگان و دانشمندان برجسته پاکستانی بعنوان متخصصترین دانشمندان سال جاری جهان اسلام که نمونههایی از آن است.
نماینده بنیاد سعدی در ادامه افزود: ایران نیز پیشرفتهای فراوانی را در زمینه علم و تکنولوژی داشته است به ویژه در زمینه فناوری نانو، علوم انسانی و ژنتیکی.
وی گفت: طرح موضوع وضعیت زبان فارسی در این کنفرانس را به فال نیک میگیریم و امیدوارم نتایجی از آن حاصل گردد تا انشالله جامعه از ثمرات آن استفاده کند. در مورد اینکه زبان فارسی چه جایگاهی در شبه قاره و پاکستان داشته و یا دارد زیاد گفتهایم و شنیدهایم، با این اوصاف این شایسته و پسندیده نیست که وضعیت زبان فارسی در وضعیت فعلی قرار داشته باشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر نیز زبان فارسی در پاکستان از جایگاه ویژه ای برخوردار است و با وجود محدودیتهای فراوان در دانشگاههای مختلف پاکستان در حال تدریس است؛ از اسلام آباد تا لاهور، از پیشاور تا سرگودها و از کراچی تا کویته.
خزاعی ادامه داد: هم اکنون ۵۴ استاد رشته زبان فارسی در حال تدریس در دانشگاهها (ی پاکستان) هستند و رایزنی فرهنگی و خانههای فرهنگ هم به کمک بنیاد سعدی آموزشهای آزاد زبان فارسی را به صورت کوتاه مدت (در پاکستان) برگزار میکنند که جا دارد از پشتیبانی بنیاد سعدی در این زمینه تشکر نمائیم.
رایزن فرهنگی ایران با برشمردن فرصتهایی که در زمینه توسعه و گسترش زبان فارسی وجود دارد، مهمترین آن را عزم و اراده کافی در این زمینه دانست و برای پیشرفت و توسعه زبان فارسی پیشنهاداتی را ارائه داد که برخی از این پیشنهادات را باید رایزنی فرهنگی پیگیری و دنبال نماید و برخی دیگر نیاز به حمایت دولت پاکستان را دارد.
رایزن فرهنگی ایران در اسلام آباد همچنین برای انتشار مقالات مرتبط با زبان فارسی در فصلنامههای دانش و پیغام آشنا، استفاده از نسخ خطی موجود در مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان در اسلامآباد و تبادل هیأتهای علمی بین دانشگاههای دو کشور اعلام آمادگی کرد.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی بنیاد سعدی