کد خبر:8491
پ
katibe

کتیبه های خیوه

یکی از مهم ترین راه های شناخت و آگاهی از تاریخ هر جامعه بررسی آثار مکتوب آن است.

میراث مکتوب – یکی از مهم ترین راه های شناخت و آگاهی از تاریخ هر جامعه بررسی آثار مکتوب آن است.

این آثار پل محکمی برای ارتباط میان زمان حال با پیشینۀ سیاسی، فرهنگی و تمدنی هر جامعه است. بررسی اسناد تاریخی قرن های گذشته کمک ارزنده ای به کشف حقایق تاریخی می کند.

یکی از آثار مکتوبی که همواره مورد توجه محققان و پژوهشگران تاریخ بوده کتیبه هایی است که از دوره های گذشته بر جای مانده و مطالعۀ آن ها دسترسی به برخی از اطلاعات تاریخی را میسر می سازد. بررسی متن این کتیبه ها نوغ خط و زبان آن ناحیه را در دوره های مختلف تاریخی نشان می دهد.

ماوراءالنهر یکی از مناطقی است که تاریخی کهن و فرهنگی غنی دارد. «سمرقند»، «بخارا»، «اورگنج»، «خوقند» و … از شهرهای مهم این منطقه و از مراکز ترویج علم و فرهنگ و هنر بوده اند.

کتاب حاضر که به بررسی کتیبه های این شهر پرداخته است، خوانندگان را به برخی از سوابق فرهنگی آن در گذشته رهنمون می سازد. این کتاب نشان می دهد که نزدیک به 70 درصد این کتیبه ها به زبان فارسی و اغلب آنها به نظم بوده که ابیاتی از آن ها به شکل «ماده تاریخ» سروده شده است. این امر عمق نفوذ فارسی تا اوایل قرن بیستم میلادی در این شهر را نشان میدهد.

علاوه بر متن کتیبه ها، بخش هایی از آن به تصاویر کتیبه ها اختصاص دارد.

کرمی، مجتبی، کتیبه های خیوه، تهران، وزارت امور خارجه، 125 صفحه، قطع: وزیری، شمارگان: 500 نسخه، بها: 170000 ریال، 1394.

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612