میراث مکتوب- دکتر اکبر ایرانی، مدیرعامل مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب، در یادداشتی ضمن تسلیت درگذشت دکتر جوره بیک نذری به خدمات و فعالیتهای وی پرداخته است که این یادداشت را در ادامه میخوانید.
دکتر جوره بیک نذری، مدیر ادارۀ میراث خطی فرهنگستان علوم تاجیکستان، در ۷۴ سالگی در شهر دوشنبه به سرای باقی شتافت.
اینجانب در گذشت این نویسنده و محقق متون ادبی و ایراندوست فرهیخته را به خانواده محترم و مردم تاجیکستان و دوستداران میراث مشترک ایران و تاجیکستان تسلیت میگویم.
دکتر نذری عضو وابستۀ فرهنگستان علوم تاجیکستان و رئیس شعبۀ نسخ خطی پژوهشگاه شرقشناسی بود.
وی از زمان استقلال تاجیکستان، برای تقویت روابط فرهنگی بین ایران و تاجیکستان و حفظ میراث مکتوب نیاکان و ترویج زبان فارسی کوشش بسیار کرد. دکتر نذری در سالهایی که رئیس انستیتوی خاورشناسی بود برای فهرستنویسی دستنویسهای فارسی خدمات ارزندهای کرد و با پژوهشگران ایرانی همکاری خوبی داشت. نشر نوادر الوقایع احمد دانش از کارهایی بود که با اشراف وی طبع شد. اینجانب در سفری که در سال 1380 به تاجیکستان داشتم با رئیس بخش خطی زندهیاد امریزدان علی مردان و افصحزاد مصحح آثار جامی دیدار داشتم و بیش از شش جلد از آثار عبدالرحمان جامی در آن سالها از سوی میراث مکتوب با حمایت وی منتشر شد. تذکره مطربی سمرقندی نیز در زمان وی با اصغر جانفدا قرارداد بسته شد و با همکاری علی رفیعی علامرودشتی به زیور طبع آراسته شد.
جورهبیک نذری از مدیران با سابقه در محیطهای آکادمیک تاجیکستان و مورد توجه اهل فرهنگ و سیاست بود.
وی رسالۀ دکتری خود را در موضوع «مکتبی شیرازی و داستان لیلی و مجنون»، در سال ۱۹۷۴ دفاع کرد. برخی از آثار او، از جمله نامهنگاری درشاهنامۀ فردوسی و لیلی و مجنون مکتبی شیرازی در کشور ایران منتشر شده است.
مرحوم نذری اهل موسیقی و شعر بود و با موسیقی شش مقام تاجیکی آشنا بود. سال گذشته که برای شرکت در کمیته حافظه جهانی میهمان جمهوری اسلامی بود چند روزی در تهران به خاطر جراحی چشم اقامت داشت و بنده به همراه دوست عزیزم جناب قریبی همراه او بودیم.
امیدواریم روابط فرهنگی بین ایران و تاجیکستان و همکاری در زمینۀ تبادل تصاویر نسخ خطی و تحقیق و تصحیح مشترک متون فارسی ادامه یابد.