میراث مکتوب – دو هزار نسخۀ ارزشمند خطی و چاپ سنگی از آثار خواجه نصیرالدین طوسی، همراه با شرح و ترجمه و حاشیه بر آثار وی، در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
سیدمحمد رضا فاضل هاشمی، کارشناس مسئول ادارۀ مخطوطات مرکز اسناد آستان قدس رضوی با تائید نگهداری 2 هزار نسخه نفيس خطي و چاپ سنگي مربوط به خواجه نصیرالدین طوسی در گنجينۀ کتب خطي کتابخانۀ مرکزي آستان قدس رضوي گفته است که بیشتر نسخهها در زمان حیات مؤلف، کتابت شده است.
به گفتۀ سیدمحمد رضا فاضل هاشمی از جملۀ این آثار کتاب نفیس «قواعد العقائد» در حکمت و کلام شيعه است و در سال 677 هجري قمري، روي کاغذ سمرقندي کتابت شده است.
مسئول ادارۀ مخطوطات مرکز اسناد آستان قدس رضوی همچنین به نسخهاي با موضوع رياضي اشاره کرد که مربوط به «هوپسيکِلِس» رياضيدان يوناني بوده و طوسي آن را تحرير کرده است. گفته شده کتابت اين نسخه، در سال 672 هجري قمري و معاصر مؤلف انجام گرفته است.
«رسالۀ معينيه» يا «المفيد» در هيأت و نجوم و به زبان فارسي، «رسالۀ العزّيه في شرح مقاله النصيريه» و نسخهاي از اثر معروف طوسي در هيأت و نجوم با نام «زيج ايلخاني»، «تحرير الأصول الهندسه و الحساب» و «تحرير المفروضات» از دیگر آثار ارزشمندی است که به گفتۀ فاضل هاشمی در در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
لازم به ذکر است که محمد بن محمد بن حسن طوسی مشهور به خواجه نصیرالدین طوسی (۵۹۷-۶۷۲ق)، حکیم و متکلم قرن هفتم هجری بود و نویسندۀ کتابها و رسالههای بسیاری در علوم اخلاق، منطق، فلسفه، کلام، ریاضیات و نجوم به شمار میرود.