میراث مکتوب- کتاب خمسه نظامی شاه طهماسبی اثر شاه محمود نیشابوری (زرین قلم) بهترین خطاط سلطنتی شاه طهماسب صفوی است که توسط اساتید خطاطی و نگارگری ایران، از جمله میرک اصفهانی، میرزا علی، میرسید علی، مظفر علی و محمد زمان صفحهآرایی شده است.
یکی از نفیسترین نسخ خطی ایران و یکی از برجستهترین آثار در تاریخ هنر کتابت و نگارگری ایران محسوب میشود. این نسخه که به طور کامل شامل هر پنج مثنوی نظامی گنجوی میشود دارای 810 صفحه، 80۰ نوع تشعیر و ۱۷ نگاره، از جمله نگارۀ معروف معراج پیامبر (ص) اثر سلطان محمد است که در نوع خود بینظیر است.
تاریخ تدوین این نسخه 946 قمری است و یکی از ویژگیهای چشمگیر آن تشعیرهای منحصر به فرد و تزئین حاشیههای صفحات با نقوش گیاهی و حیوانی طلاکوبی شده است که سابقهای طولانی در تاریخ هنر ایران دارد و در این کتاب به اوج رسیده است.
نسخهبرگردان (فاکسیمیله) این اثر که در کتابخانۀ بریتانیا نگهداری میشود، به تازگی توسط فرهنگستان هنر رونمایی و منتشر شده است.
علیرضا هاشمینژاد در مقالۀ کوتاهی که با عنوان «نگاهی به نسخهبرگردان خمسه نظامی شاه طهماسب» نوشته ضمن تقدیر از مسئولان فرهنگستان هنر و اشاراتی کوتاه به چند و چون چاپ این کتاب، به بررسی و نقد مقالاتی که به صورت ضمیمه و برای معرفی خمسه شاه طهماسبی منتشر شده پرداخته است.
در این یادداشت به طور مشخص مقالات دکتر رجبی، دکتر حسینی و آقای کاووسی مد نظر و مورد نقد قرار گرفته است.
برای خواندن متن کامل مقاله کلیک کنید.