میراث مکتوب- نوزده اردیبهشت، روز اسناد ملی و میراث مکتوب را گرامی میداریم.
دیوان باقر خردۀ کاشانی، ۴۰۴امین عنوان از انتشارات میراث مکتوب است که به نمایشگاه کتاب امسال رسید. امسال هم نمایشگاه کتاب، مثل سالهای قبل، ما را لایق متراژ بیشتر ندانست و به همان ۱۸ متر سابق رضایت داد! البته حق دارند. آنقدر ناشران و فعالان نشر زیادند با شمارگانهای نجومی که فضل تقدم با آنهاست! و حتی دیدم آن غرفۀ مجلل ۵۰ متری را که گویا یک عنوان هم کتاب چاپ نکرده ولی دکور ۸۰۰ میلیون تومانی از جیب بیتالمال نصب کرده!
بگذریم. محاسن نمایشگاه بسیار زیاد است و دلپذیر که با این موارد کوچک از ارجش کم نمیشود.
میدانید که نوزده اردیبهشت در تقویم رسمی کشور روز اسناد ملی مندرج شده بود، چندسال پیش نامهنگاری کردیم و میراث مکتوب هم بدان افزوده شد.
ما در این مؤسسه، هرسال ده تا پانزده عنوان چاپ اول و همین تعداد چاپ دوم و سوم داریم، البته حسب وُسْع و بضاعتمان.
چشم بر هم نهادیم و گشودیم و قریب ۳۱ سال گذشت و البته اکنون نام میراث مکتوب در دل اهل کتاب و تحقیق و ایراندوستان و شیفتگان کتاب نشسته است. میراث مکتوب فراتر از پژوهش و چاپ کتاب گام برداشته و در زمینههای گوناگون ایرانشناسی، میراث جهان ایرانی و گسترۀ جوامع فارسیزبان، طرح و برنامه و فعالیت در دست انجام دارد. ملجأ و مأوای شیفتگان و علاقهمندان به فرهنگ و تمدن ایران شده، مفاخر را ارج مینهد و خدمات خادمان علم و فرهنگ را پاس میدارد و برای مراجعان و مشتاقان راهگشایی میکند. مسیر وقف کتابخانههای بزرگی چون کتابخانه زندهیاد پرویز اذکایی را هموار و نظارت بر موقوفۀ فرهنگی دکتر میرمجلسی را برعهده گرفته تا نهضت وقف کتاب و کتابخانه را رونق دوچندان بخشد. نخستین جایزۀ دوسالانۀ زندهیاد اذکایی با شکوه و جلال در همدان برگزار شد که در تاریخ جوایز مردمی کمنظیر بود. این جریانسازی در حوزههای مختلف فرهنگی قلمرو فعالیتهای این مؤسسه را نشان میدهد و در آینده شاهد افزایش این فعالیتها خواهیم بود اگر خدا عمری دهد و توان را مضاعف سازد. انشاءالله.
اکبر ایرانی
مدیرعامل مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب