کد خبر:46319
پ
IMG_20250308_233816_944-2

نشست مجازی رونمایی و معرفی کتابِ «مجالس تفسیری»

یکصد و هشتاد و ششمین نشست مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب به رونمایی و معرفی کتابِ «مجالس تفسیری» اختصاص دارد.

میراث مکتوب- یکصد و هشتاد و ششمین نشست مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب به رونمایی و معرفی کتابِ «مجالس تفسیری» اختصاص دارد.

«مجالس تفسیری» از فضل بن محِب نیشابوری با مقدمه و تصحیح فاطمه زمانی، رحیمه بَبرکَته شمشیری و علیرضا حسینی از سوی انتشارات میراث مکتوب منتشر شده است.

این نشست غیرحضوری امروز دوشنبه 13 اسفند 1403، ساعت 16 و در قالب انتشار فایل سخنرانی‌ها در سایت و پلتفرم‌های مؤسسه برگزار می‌شود.

سید محمدعلی ایازی، مدرس حوزه علمیۀ قم، محمدکاظم رحمتی، عضو هیأت علمی مرکز دایرة المعارف اسلامی، علیرضا حسینی، مصحح اثر و عضو هیأت علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین، فاطمه زمانی، مصحح اثر و عضو هیأت علمی دانشگاه کوثر بجنورد، رحیمه شمشیری، عضو هیأت علمی دانشگاه کوثر بجنورد سخنرانان این نشست هستند.

فضل بن محب از واعظان و محدّثان نیشابور بود که تمایلات عرفانی داشت و گرایش به بایزید و جُنَید و شِبْلی و قُشَیری، و این موضوع از خلال مجلس‌های وعظ او و سخنان صوفیانۀ او نمایان است.
این کتاب در چهل و چهار مجلس ترتیب یافته، مؤلف در هر مجلس آیه یا آیاتی را برگزیده و تفسیر کرده است. شیوۀ مفسر در تفسیر آیات موضوعی است. موضوعاتی چون: ایثار، توحید، اولیاء، تقوا، معراج، مالکیت، والدین، القاب، بکاء، شرب، عید، سلام، رحمت، رؤیت، میثاق، فرح، رزق، عاقبت، ظلم، رجاء و … مورد بحث و نظر واقع شده است.
خطیب مجلس، نخست با طرح مباحث لغوی و شرح الفاظ و کلمات، بحث را آغاز می‌کند و سپس ذیل عنوان اخبار و آثار به ذکر شواهد روایی و نقل احادیث مرتبط می‌پردازد و بعد وارد قسمت نکته‌ها و اشارات می‌شود و لطایف ذوقی و ظرایف عرفانی را با استناد به اقوال عرفا و صوفیان بیان می‌نماید. عنوان بخش پایانی نیاحات یعنی نوحه‌هاست که در تذکر دادن به مرگ و زاری و روز رستاخیز و عقوبات آخرت است.
از سبک و سیاق این تفسیر برمی‌آید که فضل‌بن‌محب از سنت تفسیری مفسران کرّامی تأثیر پذیرفته، هر چند شواهد و قرائن موجود کرامی بودن وی را نفی می‌کند. سبک ادبی کتاب گونۀ خراسانی است و این موضوع از فراوانی کلمات و واژگان کهن این اثر مانند بشولیده، همه‌گینان، زبانیکان، گِل‌بریان و … دانسته می‌شود.

در ادامه می‌توانید فایل تصویری سخنرانی‌ها را ببینید.

 

 

سخنرانی سید محمدعلی ایازی

سخنرانی محمدکاظم رحمتی

سخنرانی علیرضا حسینی

سخنرانی فاطمه زمانی

سخنرانی رحیمه شمشیری

مجالس تفسیری

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612