میراث مکتوب- نشست «شب یلدا و عرس مولانا» به همت مؤسسه سپهر مهر و با همکاری گروه زبان و ادبیات فارسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز پنج شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. خلاصه ای از گزارش این نشست در ادامه می آید.
مهرداد رحمانی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، ابراز داشت: عنوان سخنرانی من، گمان نیکو در جهان مولانا است. گمان نیکو در فرهنگ ما با واژگان مختلفی به آن پرداخته شده است مانند حسن ظن، تفسیر نیکو و امثالهم. مولانا می گوید اگر ما نسبت به دیگران گمان نیکو داشته باشیم، مثل این است که در خانه دل مان باغ و بوستان داشته باشیم. گمان نیکو در فرهنگ ما مثل یک مرهم و دارو می ماند.
وی افزود: مولانا تاکید دارد که جهان اکبر، جهان درون است. کلید داشتن یک زندگی مطلوب این است که ما در درون خودمان یک باغ خرم و آباد داشته باشیم. مولانا تاکید فراوانی بر گمان نیکو بردن به خدا دارد. در جهان مولانا، رنج کلید گنج است. مولانا به خاصیت نجات دهنده رنج تاکید دارد. با کارهایی مانند اصلاح درون، اصلاح عمل، اصلاح نگاه و همنشین نیکو می توان گمان نیکو را در خود تقویت کرد.
در ادامه مهرانه مهین ترابی از هنرمندان کشور به اجرای شعرخوانی پرداخت.
در ادامه ابوالقاسم اسماعیلپور، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، اظهار داشت: ایرانیان در هزاره های کهن برای خورشید تقدس و احترام ویژه ای قائل بودند و شب یلدا را هم شب تولد خورشید می پنداشتند. شب یلدا به میترا باز می گردد که در اوستای کهن ما، خورشید چشم میترا پنداشته شده است. خورشید تجلی این جهانی میترا است.
وی افزود: در اولین روز دی، خورشید مانند نوزادی است که متولد شده است و روزهای دیگر رشد می کند و بزرگ می شود. جشن سده و نوروز هم به شب یلدا گره می خورد. همیشه ایرانیان به پیروزی نور بر ظلمت اعتقاد داشتند.
در ادامه ایرج شهبازی، استاد دانشگاه تهران، ابراز داشت: عنوان سخنرانی من، امنیت روانی از نگاه مولانا است. یکی از مهم ترین اهداف و آرزوهای انسانی، رسیدن به امنیت روانی است. شخصی که امنیت روانی دارد، رفتار طبیعی دارد و از رفتارهای دفاعی و غیر لازم پرهیز می کند. امنیت روانی با احساس اعتماد به نفس همراه است. انسانی که امنیت روانی دارد، بحران های درونی و بیرونی خود را به خوبی مهار می کند.
وی افزود: بخشی از امنیت روانی، به دوران کودکی بر می گردد. مسائل اجتماعی هم در پدید آمدن امنیت روانی موثر است. تلاش هاو اکتساب های ما هم در مسیر امنیت روانی مهم است. اراده انسانی به قدری نیرومند است که می تواند بر بسیاری از فشارهای گذشته فائق آید. مولانا بسیار در مورد امنیت روانی صحبت کرده است. مولانا می گوید وقتی خودت در امنیت درونی به سر ببری، تمام موجودات در اطراف تو در امنیت به سر خواهند برد. انسان های والا، دیگران در کنارشان حالشان خوب می شود.
منبع: خانه اندیشمندان علوم انسانی