کد خبر:13127
پ
D986D8B3D8AE20D8AED8B7DB8C202_0

نسخه‌های نادر «کالج العروسیة»

در کتابخانۀ «کالج العروسیة» تعداد 601 نسخه‌خطّی در موضوعات مختلف مانند تصوف، فقه و زبان عربی به چشم می‌خورد.

میراث مکتوب- مقالۀ «مکتبة الکلیة العروسیة …» که در یکی از شماره‌های اخیر مجله «آفاق‌ الثقافة و التراث» در دبی به چاپ رسیده به معرفی «کالج العروسیة» و برخی از مهمترین نسخه‌های خطی آن پرداخته است. در ادامه خلاصه‌ای کوتاه از این مقاله را که به قلم دکترعزالدّین بن زغیبة به نگارش درآمده می‌خوانید.

«کالج العروسیة» در منطقه کیلاکرای در  شهر رام نات پورم قرار دارد. این شهر در جنوب شرقی ایالت تامیل نادو است که تقریباً 770 کیلومتر از چنای (مَدراس سابق) فاصله دارد. این کالج از قدیمی‌ترین کالج‌های جنوب شرقی هند است که در 1082 هجری تأسیس شد. الشیخ عبدالقادر معروف به «تیکا صاحب» آن را بنیان نهاد. در 1220هجری سید محمّد مشور به «الامام العروس» آن را گسترش داد. سپس دکتر شعیب در دهه اول قرن 21 آن را توسعه بخشید.

در فهرست کتابخانۀ «کالج العروسیة» که در دسترس قرار دارد تعداد 601 نسخه‌خطّی در موضوعات مختلف مانند تصوف، فقه و زبان عربی به چشم می‌خورد. بیشتر این نسخه‌های خطّی در کیفیت خوبی هستند.

برخی از نسخه‌های نادر این کتابخانه عبارتند از:

1- إرشاد العباد إلی سبیل الرشاد / الملیباری زین الدّین بن عبدالعزیز بن زین الدّین المعبری الشافعی، (987هـ)

2- الإرشاد و التطریز فی فضل ذکر الله و تلاوة کتابه العزیز / الیافعی: عبدالله بن أسعد بن علی الیمنی المکی الشافعی،عفیف الدّین، (768هـ)

3- الإنسان الکامل فی معرفة الأواخر و الأوائل / القطب الجیلی:عبدالکریم بن إبراهیم بن عبد الکریم القادری الحنبلی قطب‌الدّین، (832هـ)

4- البدایة فی تقویم اللسان/ البقالی: محمد بن أبی القاسم بن بابجوک الخوارزمی الحنفی أبوالفضل، (562هـ)

5- الجواهر الخمس لخواص الخواص المنقطعین إلی لذة الذکر و الأنس / ابن خطیر الدّین: محمّد خطیرالدّین بن بایزید الغوث، أبوالموید، (970هـ)

6- السبعیات فی مواعظ البریات / عین القضاة: محمد بن عبدالرحمن الهمذانی أبونصر، (بعد 966هـ)

7- العباب المحیط بمعظم نصوص الشافعی و الأصحاب / المزجد:أحمد بن عمر بن محمد السیفی المرادی الزبیدی، صفی الدّین، (930هـ)

8- القول الجمیل فی بیان سواءالسبیل/ شاه ولی الله: أحمد بن عبدالرحیم الفاروقی الدهلوی الهندی الحنفی، أبوعبدالعزیز، (1176هـ)

9- المناهل الصافیة فی کشف معانی الشافیة/ لطف‌الله: لطف‌الله بن محمد الغیاث الظفیری الیمانی، قطب‌الدّین،(1035هـ)

10-رونق المجالس/ السمرقندی: عمر بن الحسن النیسابوری الحنفی،أبوحفص، (زنده:840هـ)

دکترعزالدّین بن زغیبة در ادامه از همکاری مسئولین این کالج برای تصویربرداری از نسخه‌های خطّی کتابخانه و دیدار از منزل یکی از معزّزین شهر- شاه الحمید- و 44 نسخه خطّی او عکس‌برداری از آن‌ها سخن می‌گوید.

برگرفته از مقاله: «مکتبة الکلیة العروسیة بمنطقة کیلاکرای- الهند من أقدم المدارس الإسلامیة فی ولایة تامل نادو»، مقاله‌نویس: دکترعزالدّین بن زغیبة، مجله «آفاق‌ الثقافة و التراث»، «مرکز جمعة الماجد للثاقة و التراث»، دُبی، شماره 104، سال: 2018.

این شماره مجلّه آفاق‌ الثقافة و التراث را از اینجا دانلود کنید:

http://www.almajidcenter.org/ar/publications.php?lan=en&type=1

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612