کد خبر:6779
پ
ershad

نسخه‌ای هندی از ارشاد قلانسی در ایران

ارشاد، اثر ابومحمد عبدالله بن محمد قلانسی، از آثار اخلاقی- عرفانی احتمالاً اوایلِ سدۀ ششمِ هجری است .

میراث مکتوب – ارشاد، اثر ابومحمد عبدالله بن محمد قلانسی، از آثار اخلاقی- عرفانی احتمالاً اوایلِ سدۀ ششمِ هجری است كه به زبانِ فارسی در یكی از شهرهای فرارود نگارش یافته و دست نویس های آن در محدودۀ گسترده ای از شرق تا غرب جهان اسلام بین حنفیان پراكنده است.

این پراكندگی و توزیع حاكی از قبولِ عام اثر در بینِ پیروانِ فرقۀ مزبور است. اخیراً نسخه ای از كتاب قلانسی در ایران شناسایی شد كه شباهت های بسیاری به نسخۀ هندی موجود در پاكستان دارد. این نسخه، در میانِ نسخه های هندی وارداتی به ایران از طریقِ افغانستان، به مثابۀ اثری ناشناس در كتابخانۀ مجلس نگهداری می شود كه پس از بررسی، مشخّص گردید دست نویسی از ارشاد است. نسخۀ حاضر كه از هر حیث دست نویسی هندی محسوب می شود، علاوه بر اینكه در فاصلۀ زمانی بسیار نزدیكی نسبت به نسخۀ هندی دیگرِ ارشاد تولید شده و شاید حتّی هر دو به خطّ یك كاتب باشد، به تحریرِ كهن و اصیلِ اثر تعلّق دارد كه تاكنون منتشر نشده است. در این نوشتار، به وجوه مختلف اهمیت این دست نویس اشاره خواهد شد.

متن کامل این مقاله که در مجلۀ شبه قاره (شمارۀ سوم، پیاپی 3، پاییز ـ زمستان 1393) منتشر شده است اینجا بخوانید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612