این کتاب کاتالوگ با محوریت معرفی منتخبی از شاهنامههای مصور چاپ سنگی موجود در گنجینه رضوی به زبانهای فارسی و انگلیسی به همراه تصاویر با کیفیت از نمونه صفحات آنها، به مدیریت هنری علی ثابتنیا و نویسندگی مصطفی لعل شاطری، در 68 صفحه، در زمستان 1403 به چاپ رسید.
دلارام کاردار تهران، جواد عباسنیا و مرجان جلالی نیز بهترتیب بهعنوان مترجم، عکاس و طراح گرافیک، در تهیه و انتشار این اثر مشارکت داشتند.
در مخزن چاپ سنگی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، نمونههای متعددی از شاهنامههای چاپ سربی و سنگی تولید شده اکثراً در کشورهای هند و ایران وجود دارد که نمونههای مصور، از جمله نفایس این مجموعه به شمار میآید.
شاهنامههای مصور که در این کتاب کاتالوگ بخش اندکی از تصاویر آنها عرضه شده است، شامل 16 شاهنامه مصور غیرتکراری(گاه تک نمونه و گاه از هر چاپ چند نمونه مشابه) است که با تاریخهای چاپ مختلف، طی سالهای 1260 – 1340 قمری در چاپخانههای گوناگون واقع در هند، ایران و ازبکستان، انتشار یافته است.
هر یک از این شاهنامهها، بهطور متوسط دارای 45 تا 60 تصویرسازی است که با طبقهبندی هر روایت تصویری از منظر ساختار محتوایی، با وجود پراکندگی جغرافیایی محل نشر و فارغ از کیفیت هنری، پیوندی همراستا در بنمایههای تصویری آنها مشاهده میشود.
گفتنی است، این سازمان افزون بر توجه به مشارکت نهادهای فرهنگی برای انتشار و بازنشر هر چه بیشتر نسخههای نفیس گنجینه رضوی در قالب فاکسیمیله، اقدام به آمادهسازی و تولید مجموعه کاتالوگهایی نفیس کرده که در هر یک به معرفی منتخبی از آثار بینظیر این آرشیو، با ارائه تصاویری بدیع، پرداخته است. منتخب شاهنامههای مصور چاپ سنگی در کتابخانه آستان قدس رضوی نیز سومین شماره از این مجموعه کتاب کاتالوگها به شمار میآید.
منبع: کتابخانه رضوی