کد خبر:7807
پ
DANESH

مقدمه بر دیوان دانش قزوینی: براساس نسخه خطی محفوظ در کتابخانه ملی ایران

کتاب حاضر تصحیح دیوان دانش قزوینی متعلق به دورۀ صفوی در قرن 11 هجری قمری است.

میراث مکتوب – کتاب حاضر تصحیح دیوان دانش قزوینی متعلق به دورۀ صفوی در قرن 11 هجری قمری است.

شناسایی و تصحیح هر یک از متون ادبیات فارسی به منزلۀ اتصال حلقه ای جدید به حلقه های بی شمار زنجیر ادبیات فارسی است. با وجود آنکه بسیاری از نسخه های خطی در سدۀ اخیر تصحیح و تنقیح گردیده ولیک، بخش عظیمی از این گنجینه ها هنوز در پردۀ خمول و گمنامی است. یکی از آثار که متأسفانه هنوز ناشناخته مانده دیوان دانش قزوینی متعلق به دانش است.وی از غزل سرایان قرن 11 هجری است که در دیوان وی اشعاری در قالب قصیده، قطعه و رباعی نیز دیده می شود. اشعار این دیوان شامل موضوعاتی از قبیل مدح اهل البیت، وصف طبیعت و عشق می باشد.

این کتاب تصحیح نسخۀ منحصر به فرد خطی دیوان اوست که شامل 3513 بیت است. در فصول این کتاب به ویژگی های نسخه و رسم الخط آن و روش تصحیح پرداخته شده و در مقدمه نیز پیشینه ای از اوضاع سیاسی و ادبی دورۀ صفوی شرح احوال و آثار و سبک شعری «دانش قزوینی» بیان شده است.

دانش قزوینی در سرودن توانا بوده و هرچند شاعران درجه اول و حتی درجه دوم شعر فارسی نیست اما توانسته است جایگاهی خوب در شعر فارسی داشته باشد.

از این اثر تنها یک نسخه در کتابخانۀ مجلس شورای اسلامی به شمارۀ 86470 باقی مانده است. این دست نوشته دارای 135 صفحه است.

عناوین فصل های این کتاب به شرح زیر است:

فصل اول: بیان مفاهیم نسخۀ دانش قزوینی

فصل دوم: آشنایی با زندگی و شعر دانش قزوینی

فصل سوم: مختصات سبکی شعر دانش

فصل چهارم: تأثیرپذیری دانش قزوینی از دیگر شاعران

فصل پنجم: آثار دانش قزوینی

دانش قزوینی، مقدمه بر دیوان دانش قزوینی: براساس نسخۀ خطی محفوظ در کتابخانۀ ملی ایران، مصحح: محبوبه محمودی، اصفهان، دارخوین،  ‏‫114 صفحه، شمارگان: 1000 نسخه، قطع: وزیری،بها: 120000 ریال، 1394.  

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612