کد خبر:36727
پ
98765.-2jpg

سیر تحول و دوره‌بندی مکتوبات فارسی در باب موسیقی ایرانی

نشست معرفی، نقد و بررسی رساله دکتری برگزیده با عنوان «سیر تحول و دوره‌بندی مکتوبات فارسی در باب موسیقی ایرانی (قرن 10 تا 13 ه.ق)» اثر بسهند سلطاندوست برگزار می‌شود.

میراث مکتوب- معاونت پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران در آستانه هفته پژوهش و برگزاری چهاردهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان و در راستای حمایت معنوی از آثار برگزیده جشنواره سیزدهم، نشست معرفی، نقد و بررسی رساله دکتری برگزیده در محور نسخه‌شناسی و نسخه‌‌پژوهی با عنوان «سیر تحول و دوره‌بندی مکتوبات فارسی در باب موسیقی ایرانی (قرن 10 تا 13 ه.ق)» اثر بسهند سلطاندوست را برگزار می‌کند.

این رساله دکتری که در مهر 1400 در دانشکده هنر و معماری دانشگاه تربیت مدرس دفاع شده است، با هدف نگارش تاریخ ادبیات موسیقیایی فارسی در دوره «گذار» موسیقی ایران از مرحله قدیم به جدید از قرن دهم تا میانه سده سیزدهم (مصادف با عصر سلطنت سلسله صفوی بر ایران‌زمین) انجام شده است. این پژوهش با توصیف و تحلیل مکتوبات منثور و منظوم فارسی در باب موسیقی که در انواع مختلف ادبی نوشته شده اند، به دنبال پاسخ به این سئوالات است: چگونه می‌توان مکتوبات موسیقیایی دوره گذار را بر پایه ویژگی‌های ادبی، فکری و موسیقیایی دسته‌بندی و دوره‌‌‌‌‌بندی کرد؟ ویژگی‌های عمده و گرایش‌های شاخص آثار در هریک از این دسته‌ها و دوره‌ها چیست؟ دلیل توجه به برخی مقولات و موضوعات خاص و بی‌توجهی به بعضی دیگر از آنها در این آثار چیست؟ مقایسه محتوای آثار دوره گذار با دوره های پیشین چه نتایجی بدست می ‌دهد؟ عقلانیت و گفتمان غالب در نگارش آثار دوره گذار چیست و چه دلایلی می توان برای آن در نظر گرفت و چه عواملی به جز عوامل موسیقیایی، نقشی عمده در تغییر و تحولات ادبیات موسیقیایی ایفا کرده اند؟

سلطان‌دوست برای شناسایی آثار موسیقیایی این دوره ها، فهرست‌های نسخه‌های خطی درباره موسیقی محمدتقی مسعودیه و محمدتقی دانش‌پژوه را مبنای تحقیق قرار داده است و مجموعا 26 نسخه‌خطی را از لحاظ اطلاعات کتابشناختی شامل: مولف اثر، تاریخ دقیق یا تقریبی تألیف آن، حامی/مخاطب اثر، نسخه‌ها و مشخصات آن بررسی وتحلیل کرده است.

این نشستِ تخصصی با حضور مهدی کشاورز افشار، عضو هیئت علمی دانشکده هنر دانشگاه تربیت مدرس، رضا خانی‌پور، عضو هیئت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حبیب‌الله عظیمی، عضو هیئت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، و سهند سلطاندوست، پدیدآور اثر، روز چهارشنبه 15 آذر 1402 ساعت 10:30 تا 12 به صورت مجازی در آدرس https://vc.nlai.ir/pajohesh برگزار خواهد شد.

نشست معرفی و بررسی رساله دکتری «سیر تحول و دوره‌بندی مکتوبات فارسی در باب موسیقی ایرانی (قرن 10 تا 13 ه.ق)» چهارمین نشست از سلسله نشست‌های حمایت معنوی از آثار برگزیده سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شده در سال 1401 است. پیش از این، نشست‌های معرفی و نقد و بررسی رساله دکتری «بررسی تحولات نهضت ملی (1328-1332 ه. ش) در همدان و تأثیر آن بر حیات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی همدان» اثر ابوالفتح مومن، «بازکاوی تاریخی جنبش دکومانتاسیون به منظور شناسایی و تحلیل ابعاد گفتمانی» اثر امیر ریسمانباف و کتاب «کتاب‌های درسی دانشگاهی درباره فلسطین-رژیم اشغالگر قدس: سیاست‌های آموزش و دانش در غرب» اثر سید هادی برهانی از آثار برگزیده جشنواره سیزدهم برگزار شده است.

منبع: کتابخانه ملی ایران

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612