میراث مکتوب – علم نسب شناسی از علومی است که شارع مقدس به آن عنایت ویژه نموده است. به وسیله این علم است که ارتباط و حفظ رحم را هموار می نماید. این علم شریف در دو قرن پنجم و ششم قمری رونق شایانی داشته است و عالمانی در این دو قرن و قرون بعدی آثار نفیس و ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته اند.
علمای نسب شناس در کیفیت تدوین و نوشتن مطالب به گونه های مختلف عمل کرده اند. برای این فن دو نوع کتاب مشجر و مبسوط نوشته اند، که نومشجر را بر نوع مبسوط برتری داده اند، و تفاوت نامحسوسی که دارند آن است که در مشجر، کار از نسل پایین شروع می شود، سپس پدری پس از پدری تا بالاترین نسل می رسد.ولی در مبسوط کار از بالاترین نسل شروع می شود، پسر بعد از پسر و به پایین ترین نسل می رسد.
کتاب نسب نامه که به معرفی قسمتی از سلسله گرجی تباران خوزستان پرداخته است بی اغراق در فن تاریخ و انساب و اطلاع بر احوال این خاندان که قرن ها در این سرزمین با کمال و معرفت زیسته اند از لحاظ کمی و کیفیف درخور توجه فراوان است.
کتاب حاضر که در برگیرنده مجموعه ای از دانسته های بسیار کم یاب ، کمتر دیده و کمتر شنیده شده، در مستندات تاریخی و خانوادگی بسیاری از خاندان های بزرگ زاده و اصیل دزفول است، بر اساس تجمیع دانسته های صحیح و متواتر شفاهی، با اسناد مکتوب موجود در خاندان های سرشناس دزفول، که از پیشینیان این خاندان های معزز و جلیل القدر، به عنوان میراثی ارزشمند برای آنها برجای مانده است،تکمیل و جهت ثبت در تاریخ برای آیندگان، پس از سال ها پژوهش ، گردآوری گردید.
کتاب نسب نامه مبتنی بر سه فصل به علاوه بخش پیوست ها شامل فهرست اسناد و تعلیقات است.
فصل اول این کتاب به نام خضریان نامه بازنویسی تصحیح و حاشیه نویسی نسخه دست نویس ارزشمند مرحوم، استاد آقا کوچک خضریان است.ایشان که یکی از آگاه ترین نسب شناسان زمان خود بودند، مطالب بسیار ارزشمندی را در حوزه نسب شناسی برخی از خاندان های اصیل و بزرگ زاده دزفول برای ما به یادگار گذاشته اند.
فصل دوم این کتاب به نام اسحاق نامه نام گذاری شده که مربوط به سلسله انساب نوادگان آبینه گرجی است. در فصل مذکور از نسخه دست نویس مرحوم علی امام اهوازی که در تاریخ 1338 کتابت کرده اند استفاده گردید.
فصل سوم کتاب نیز آقائی نامه است. این فصل حاوی مطالب ارزشمندی در خصوص یکی از نوادگان آبینه گرجی است که در اسحاق نامه تنها به نام چند نفر از آنها اکتفا گردیده.فصل آقائی یکی از ارزشمندترین فصول کتاب حاضر است، و اهمیت آن به اندازه ای است که می توان آن را با فصل خضریان نامه مقایسه کرد،.این فصل حاصل بیش از بیست سال پژوهش توسط آقایان هیبت الله فردآقائی و احمد فردآقائی است که از نوادگان مرحوم حج ابوالقاسم خان گرجی بودند.
مجموعه سه فصل مذکور که حاصل یک قرن دانش و پژوهش ، از زمان جوانی مرحوم خضریان تا درگذشت مرحومین امام و فردآقائی ها است، سرانجام در کتاب حاضر تحت عنوان نسب نامه منتشر گردید.
در خاتمه کتاب تصاویری که مربتط با این اثر بوده و فهرست اسنادی که مربوط به این خاندان می باشند گرد آوری و تنظیم گردید و در نهایت شجره نامه خاندان بیجی خان که اولاد او در شوشتر و دزفول می باشند ضمیمه کتاب شد.
نسبنامه (سلسله انساب گروهی از گرجیتباران خوزستان و برخی اقوام وابسته شامل نوادگان واخوشتیخان گرجی، آبینه گرجی و منوچهرخان چگنی)، مقدمه، تصحیح و تعلیقات امین قزلباشان، با همکاری علیرضا چنگیزی و رضا خضریان، تهران، ارمغان تاریخ، 440 صفحه، قطع: وزیری، شمارگان: 500 نسخه، بها: 500000 ریال، 1395.
منبع: کتابخانۀ تخصصی تاریخ اسلام و ایران