کد خبر:20395
پ
zadoalmosafer-m2

زادالمسافر (ویراست دوم)

زادالمسافر فلسفی‌ترین اثر ناصرخسرو قبادیانی، نویسنده، متکلّم و فیلسوف نامدار اسماعیلی، است که نزدیک به هزار سال پیش از این (453 ق.) تألیف شده است.

ميراث مكتوب – زادالمسافر فلسفی‌ترین اثر ناصرخسرو قبادیانی، نویسنده، متکلّم و فیلسوف نامدار اسماعیلی، است که نزدیک به هزار سال پیش از این (453 ق.) تألیف شده است. این کتاب یکی از مهمترین آثار فلسفی اسماعیلی است که با توجه به زمان تألیف و جایگاه دینی مؤلف باید آن را حاوی واپسین آموزه‌ها و باورهایِ رسمی الاهیاتی، جهان‌شناختی و انسان‌شناختی فاطمیان در دورۀ انسجام دستگاه دینی آنان به شمار آورد. زادالمسافر از نمونه‌های برجسته و کهن متون فلسفی به زبان فارسی است و لغات کمیاب و اصطلاحات فلسفی‌یی که در آن به کار رفته از اهمیت بسیاری برخوردار است.

نثر زادالمسافر – همانند دیگر آثار فلسفی و کلامی ناصرخسرو – به شیوۀ نثر دورۀ سامانی است و نسبت به آثاری که در همان روزگار تألیف گردیده (مانند تاریخ بیهقی) کهن تر جلوه می کند؛ هرچند برخی تغییرات که در دورۀ غزنوی در نثر فارسی صورت پذیرفته، در آن آشکار است.

زادالمسافر از نظر واژگان فارسی به طور خاص شایان توجه است: نخست آنکه دربردارندۀ واژگان نادری است که در متون کهن دیگر یا دیده نمی شود و یا کمتر به کار رفته است؛ و دیگر آنکه ناصرخسرو در این کتاب برابرنهاده های فارسی زیبایی برای اصطلاحات فلسفی عربی آورده که بعضی از آنها در جای دیگری نیست. اهمیت این موضوع آنگاه آشکار می شود که بدانیم برخی واژگان فارسی زادالمسافر در هیچ یک از لغت نامه های موجود یافت نمی شود.

زادالمسافر (ویراست دوم)
مؤلف: ناصرخسرو قبادیانی بلخی
شرح لغات و اصطلاحات: سید اسماعیل عمادی حائری
تصحیح و تحقیق: سید محمد عمادی حائری
تعداد صفحات: 573 صفحه
شمارگان: 1000 نسخه
قطع: وزیری
بهاء: 320000 ریال

مرکز پژوهشی میراث مکتوب ویراست اول این کتاب ارزشمند را در سال 1384 به همت پژوهشگر جوان سیدمحمد عمادی حائری منتشر نمود. در آن چاپ از پایان نامه سیداسماعیل عمادی حائری (پدر مصحح) نیز که به سال 1342 خورشیدی در شرح لغات و اصطلاحات زادالمسافر در دانشگاه تهران تدوین شده بود، بهره برده شد.

در ویراست دوم این کتاب که به تازگی منتشر شده است، مصحح به نسخه ای کهن و تازه یاب دست یافته و آن را با متن کتاب مقابله و اثر را بیش از پیش به متن مولف نزدیک تر ساخته است. دو بخش مفصل نیز به مقدمه کتاب افزوده و آگاهی هایی سودمند پیرامون محتویات کتاب و اندیشه های ناصرخسرو قبادیانی را در اختیار خوانندگان قرار داده است.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612