کد خبر:45182
پ
1736666058-KIMIA COVER 03_09_10-2

رونمایی از «فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته»

کتاب «فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته» تدوین بهروز امینی از سوی انتشارات کتابخانه و موزۀ ملی ملک چاپ و منتشر شده است.

میراث مکتوب- آیین گرامیداشت میلاد باسعادت حضرت علی (ع) به‌عنوان یکی از هشت آیین وقف‌نامه‌ای کتابخانه و موزه ملی ملک، با اجرای برنامه‌های متنوع در این موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران، برگزار شد.

این مراسم به رسم هر ساله و به‌عنوان یکی از هشت آیین وقف‌نامه‌ای کتابخانه و موزه ملی ملک، با هدف گرامیداشت ولادت فرخنده حضرت امیرالمؤمنین علی (ع)، با برنامه‌های متنوع فرهنگی و هنری در این موقوفه اجرا شد.

اجرای آیین زورخانه‌ای، نقالی و سخنرانی و رونمایی از کتاب، از جمله برنامه‌های جشن میلاد در این مجموعه فرهنگی بود. همچنین، در حاشیه برگزاری این مراسم، نمایشگاه تک اثر «فتوت‌نامه» در موزه ملی ملک، گشایش یافت.

برپایی کارگاه آشنایی با نقاشی قهوه‌خانه‌ای «نقش دل» با محوریت اجرای تابلوی نقاشی میلاد مولی الموحدین حضرت علی (ع) در کعبه با حضور جمعی از هنردوستان، از دیگر برنامه‌های این موقوفه در این مناسبت خجسته بود.

رونمایی از «فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته»/ ۵۶۰ رساله کهن و نادر از آثار پیشینیان

در این مراسم محسن حق‌گو، مدیر اداره اطلاعات فرهنگی کتابخانه و موزه ملی ملک به معرفی کتاب «فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته» پرداخت که توسط بهروز امینی تدوین و از سوی انتشارات این مجموعه در سال جاری به زیور چاپ آراسته شده است. در ادامه مراسم نیز از این کتاب رونمایی شد.

اجرای آیین زورخانه‌ای و پهلوانی توسط تیمی از ورزشکاران زورخانه‌ای کشور که به تازگی نیز در مسابقات جهانی یونسکو در کره جنوبی مقام کسب کرده‌اند، از دیگر بخش‌های این جشن فرخنده بود. مرشد علی و مرشد جلال نجفی تهرانی، سرپرستی این تیم را برعهده داشتند.

هم‌زمان با اجرای این مراسم، محمدرضا حسینی، هنرمند و مدرس نقاشی قهوه‌خانه‌ای به‌صورت زنده به خلق اثری با محوریت موضوعی میلاد امام علی (ع) پرداخت که مرشد مجتبی حسن‌بیگی، نقال برنامه نیز با توجه به این تابلوی نقاشی، داستان تولد حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) و همچنین برخی از رشادت‌ها، شجاعت‌ها و جوانمردی‌های این امام بزرگوار را نقل کرد.

گشایش بیست و پنجمین نمایشگاه تک اثر کتابخانه و موزه ملی ملک با محوریت نسخه خطی «فتوت‌نامه سلطانی»، از دیگر برنامه‌های جشن میلاد امام علی (ع) این موقوفه بود.

این مجموعه در سال ۱۳۱۶ شمسی، وقف حرم مطهر رضوی شده و در حال حاضر همه‌روزه بجز روزهای تعطیل به نشانی تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی‌تیر، خیابان یارجانی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)، پذیرای دوستداران تاریخ و هنر ایرانی- اسلامی است.

رونمایی از «فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته»/ ۵۶۰ رساله کهن و نادر از آثار پیشینیان

رونمایی از کتاب «فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته»

کتاب «فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته» با توجه به اهمیت نسخه‌های خطی موجود در کتابخانه ملی ملک و ضروری بودن تدوین فهرست‌های موضوعی جهت تسهیل امر پژوهش و همچنین اهمیت منابع خطی کیمیایی موجود در این کتابخانه، به کوشش بهروز امینی تدوین و توسط انتشارات این موقوفه منتشر شده است.

از سویی دیگر، تألیف و انتشار این کتاب در ادامه برنامه تهیه فهارس تخصصی و کارآمد نسخه‌های خطی کتابخانه و موزه ملی ملک همچون کتاب «فهرست توصیفی نسخه‌های خطی پزشکی و علوم وابسته»، انجام شد.

در راستای تدوین کتاب فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته، نزدیک به ۲۰ هزار عنوان نسخه خطی موجود در گنجینه ملک بررسی شده و در نهایت، بیش از ۵۶۰ رساله کهن و حتی نادر و منحصربه‌فرد از آثاری که پیشینیان در این موضوع نگاشته‌اند، در ۴۳۰ صفحه در این اثر معرفی شده است. این کتاب شامل کتاب‌شناسی، نسخه‌شناسی و مرجع‌شناسی آثار شناسایی شده است.

کیمیا را در چشم‌انداز تاریخی‌اش شاید بتوان دانش مواد، تغییر شکل مواد، فن و صنعت کارکردن با مواد و نیز برداشت‌های غیرمادی از جهان مادی و ایجاد پیوند میان ماده و عوالم ذهنی و روحانی انسانی دانست.

هر یک از عناصری که در تعریف دانش کیمیا بهکار برده شده به‌گونه‌ای در تکوین و تطور و تعیین هویت سیمای زمان‌مند این دانش، نقشی داشته است.

بی‌تردید وجود تعداد قابل توجهی از آثار با موضوع کیمیا در میان نفایس گنجینه ملک، نشانگر علاقه خاص مرحوم حاج حسین آقا ملک، بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک به این شاخه از علوم قدیمه است. آثاری از خالد بن یزید، جابر بن حیان، محمد بن زکریای رازی و…، در این کتاب معرفی شده است.

فهرست توصیفی نسخه‌های خطی کیمیا و علوم وابسته

منبع: انتشارات کتابخانه و موزۀ ملی ملک

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612