کد خبر:12460
پ
photo_2019-01-12_15-27-30

دکتر سلیم نیساری، نسخه‌پژوه و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی درگذشت

جامعۀ ادبی و فرهنگی ایران، باردیگر داغدار فقدان یکی دیگر از چهره‌های برجستۀ ادبی شد.

میراث مکتوب – دکتر سلیم نیساری، ادیب، محقق و حافظ پژوه نامدار معاصر امروز، 22 دی ماه، به دیار حق شتافت.

دکتر نیساری که متولّد 21 آذرماه 1299 خورشیدی در منطقۀ اوشتبین آذربایجان و دانش‌آموخته مقطع دکترای فلسفه از دانشگاه ایندیانای آمریکا بود، عمری را در عرصۀ ادبیات و فرهنگ گذراند و به عنوان نسخه‌پژوه و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی به شمار می‌آمد.

وی کسی بود که خبر جعلی منتسب به یونسکو در مورد رتبه بندی زبان‌ها(ترکی سومین زبان و فارسی سی و سومین لهجه عربی!) را از یونسکو استعلام کرد و پاسخ دفتر پاریس یونسکو مبنی بر رد چنین اقدام نامعقولی را در نشریۀ کتاب هفته منتشر کرد.

استاد دکتر مهدی محقق در پیشگفتار کتابی از دکتر نیساری نوشته است: در سال‌های آغازین دهه 1330 که من دانشجوی دورۀ لیسانس دانشکدۀ زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه بودم با برخی از دانشجویان دورۀ دکتری زبان و ادبیات فارسی که از تبریز بودند از جمله دکتر منوچهر مرتضوی و دکتر سلیم نیساری آشنا شدم. دکتر نیساری در آن وقت‌ها مدیر کل وزارت فرهنگ هم بود که معمولاً در کتابخانۀ طهوری همدیگر را می‌دیدیم. بعدها ارتباط ما بیشتر شد و همواره ایشان در برخوردها از سکون و آرامش و ادب ویژه‌ای برخوردار بود. پس از انقلاب، ارتباط ما زیاد شد؛ چه آنکه هر دو هفته یک‌بار او را در فرهنگستان زبان و ادب فارسی ملاقات می‌کردم و از ملاحظات خاصی که در باره حافظ داشت، برخوردار می‌شدم. او با فروتنی ویژه خود عبارات عربی دیوان حافظ را نزد من می‌آورد و با کمک یکدیگر به برخی از مشکلات می‌پرداختیم. نکتۀ جالبی که از کوشش‌های سالیان دراز از زندگی علمی دکتر نیساری بر می‌آید اینکه این استاد هرچند در محیط غیر زبان فارسی زاده و پرورش یافته چگونه، همت خود را در هشت دهه از زندگی پر بار خود به ترویج و نشر زبان و ادبیات و خط فارسی پرداخته و ملت ایران را از علم سرشار خود بهره‌مند ساخته است.   

از جمله مسئولیت‌های دکتر نیساری در طول حیات خود می‌توان به بازرس وزارتی و مشاور وزارت فرهنگ‌ 1328 ، معاون دانشکدۀ ادبیات دانشگاه شیراز1333،  دانشیار دانش‌سرای عالی تهران‌1335، رئیس ادارۀ کمک‌های فنّی یونسکو 1336، مدیرکلّ روابط فرهنگی در وزارت آموزش و پرورش‌ 1344 و رایزن فرهنگی ایران در ترکیه طی سال‌های ‌1356ـ1358 نام برد.

همچنین کتاب‌های تمبرهای ایران‌ 1340، تدریس زبان فارسی در دبستان یا آموزش هنرهای زبان‌1344، نمونه‌هایی از آثار جاویدان شعر فارسی‌ 1350، غزل‌های حافظ 1353، کلّیات روش تدریس‌ 1355، دفتر دیگرسانی‌ها در غزل‌های حافظ 1373، دستور خطّ فارسی‌، پژوهشی دربارۀ پیوستگی خطّ فارسی با زبان فارسی1374،  نسخه‌های خطّی حافظ (سدۀ نهم‌) 1380 و دیوان حافظ، 1381 از جمله آثار بیاد ماندنی و درخشان مرحوم دکتر نیساری به شمار می‌رود.

از دکتر نیساری همچنین به عنوان یکی از نخستین نویسندگان کتاب‌های آموزشی در زمینۀ آموزش زبان فارسی به غیرفارسی‌زبانان یاد می‌شود.

مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب در گذشت این ادیب برجسته و نسخه‌پژوه نامدار کشور را به جامعه ادبی و فرهنگی ایران تسلیت عرض می‌کند.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612