کد خبر:40725
پ
1353110

تم‌هایی از فلسفۀ ابن‌سینا؛ شناخت، ذهن، زبان

کتاب «تم‌هایی از فلسفۀ ابن‌سینا؛ شناخت، ذهن، زبان» اثر نصیر موسویان و با ترجمۀ یاسر پوراسماعیل منتشر شد.

میراث مکتوب- کتاب «تم‌هایی از فلسفۀ ابن‌سینا؛ شناخت، ذهن، زبان» اثر نصیر موسویان و با ترجمۀ یاسر پوراسماعیل منتشر شد.

کتاب حاضر دربردارندۀ ترجمۀ ۵ مقالۀ انگلیسی، ۲ پیوست فارسی، و ۱ مقالهٔ فارسی به قلم نصیر موسویان است. نویسنده در این مقالات، جز در موارد معدود، خود را به ادبیات ابن‌سیناپژوهی در زبان انگلیسی و در دورۀ معاصر محدود کرده است. به سخن دیگر، بررسی تفاسیر فلسفۀ ابن‌سینا در فارسی، عربی، لاتین یا سایر زبان‌ها را در نظر نداشته است.
کتاب ذیل سه بخش کلی سامان یافته است: ۱- شناخت؛ که شامل دو مقاله با عنوان «ابن سینا، تجربه گرایی و عقل گرایی» و «قضایای اولیه: بخشی از بنیاد دانش» است. ۲- ذهن؛ که شامل دو مقاله با عنوان «پیدایش نفس و رابطۀ آن با بدن» و «خودآگاهی و انواع آن» است. ۳- زبان؛ که شامل دو مقاله با عنوان «سمانتیک “معنا”» و «گفتار در باب بعضی از آنچه نیست» است.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «نتیجۀ پژوهش گوتاس مهم و جذاب است. بااین‌حال، فارغ از پاسخ گوتاس به پرسش «آیا ابن‌سینا تجربه‌گرا است؟»، ممکن است کسی بپرسد: آیا طرح این سؤال دربارۀ ابن‌سینا خود نمونه‌ای از زمان‌پریشی نیست؟ آیا مفاهیمی چون «ایده»، «ذهن»، «علم» (دانستن یا دانش)، «شناخت» (یا معرفت)، و «تجربه» در فلسفۀ ابن‌سینا یافت می‌شوند؟ منظور همان مفاهیمی‌اند که در پس‌زمینۀ فلسفۀ دکارت و لاک وجود دارند و چارچوبی را فراهم می‌آورند که در آن می‌توان گفت دکارت عقل‌گرا است و لاک تجربه‌گرا. به عبارت دیگر آیا می‌توان آن چارچوب نظری را به فلسفۀ ابن‌سینا نیز گسترش داد؟ همان چارچوبی که طرح پرسش عقل‌گرا یا تجربه‌گرا بودن را ممکن می‌سازد.

«تم‌هایی از فلسفۀ ابن‌سینا؛ شناخت، ذهن، زبان»، در ۳۶۱ صفحه و به قیمت ۴۳۰ هزار تومان توسط انتشارات هرمس راهی بازار شد.

منبع: ایبنا

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612