میراث مکتوب – قطب الدین ازنیقی از شاگردان شمس الدین محمد بن حمزه فناری است. وی شرحش را ناظر به شرح استاد خود نوشته است.
شرح او در واقع تلخیص شرح استاد و اضافاتی مهم و گاه تبیین کنندۀ مصباح الانس است. برخی از محشین مصباح این کتاب را در دست داشتند لذا بخشی از مطالب آن به نام آقا میرزا هاشم اشکوری در حاشیۀ مصباح چاپ شده است.
یکی از مهمترین شروح مفتاح الغیب صدر الدین القونوی، کتاب فتح مفتاح الغیب محمد بن قطب الدین ازنیقی است که هم اکنون توسط اکبر راشدی نیا با استفاده از چهار نسخۀ موجود از آن تصحیح شده است.
این شرح در دورۀ خود مؤلف از کتب درسی محسوب می شد، لذا نسخ متعددی دارد. نسخی که مصحح در تصحیح به آنها اشاره کرده دو نسخهای است که مؤلف آخر نسخه با خط خود تأئید کرده است. یکی از این نسخه ها مربوط به کتابخانه موزۀ مولانا به شماره 1632 و دیگری مربوط به کتابخانۀ راغب پاشای استانبول به شماره 692 می باشد و همچنین نسخه ای نسبتا قدیمی که کتاب فتح مفتاح الغیب تلخیص و نقد کتاب مصباح الانس و دو نسخه از این کتاب را به تصحیح و امضای مؤلف از کشور ترکیه فراهم کرده است.
موضوع کتاب مفتاح الغیب از تعریف عرفان شروع میشود تا به مسائل عرفانی میرسد، این اثر را ازنیقی شرح کرده و ویژگی شرح وی اینطور است که تمام آثار صدرالدین قونوی و ابن عربی را بررسی و هر جا که مطلبی دربارۀ عرفان اشاره شده، آن را نقل کرده است.
محمدبن قطبالدين ازنيقی، فتح مفتاح الغيب، تصحيح: اكبر راشدی نيا، تهران، سخن، 624 صفحه، قطع: وزيری، بها: 550000 ریال، 1395.