پ

تالار کتابخانه شخصی زنده‌یاد عبدالله انوار در کتابخانه ملی ایران افتتاح شد

میراث مکتوب- تالار کتابخانه شخصی سید عبدالله انوار به مناسبت یکصدمین سالگرد تولد آن مرحوم، چهارشنبه سوم مرداد ماه با حضور رئیس، معاونین و مدیران سازمان، اعضای خانواده و شاگردان مرحوم انوار، و جمعی از اساتید و فعالان حوزه فرهنگ و کتاب در مرکز مطالعات ایران شناسی و اسلام شناسی کتابخانه ملی ایران گشایش یافت.

در این مراسم غلامرضا امیرخانی افتتاح تالار انوار شامل کتابخانه و لوازم شخصی این استاد فقید را تداعی کننده منزل وی و مرهون پیگیری های رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی دانست و افزود: این مکان با مرکز مطالعات ایران شناسی و اسلام شناسی کتابخانه ملی تناسب دارد و نمادی از احترام و تقدیر نسبت به یک چهره برجسته فرهنگی است.

وی با بیان این که نزدیک به شش هزار جلد کتاب، شامل شش نسخه خطی، تعدادی نسخه چاپ سنگی و نسخه های چاپی به زبان های عربی، فارسی، لاتین و اروپایی در این کتابخانه وجود دارد گفت: اهمیت این مجموعه به حاشیه نویسی تخصصی سید عبداله انوار با خط  خوش مدادی است که عادت همیشگی ایشان بود .

 امیرخانی همچنین از چاپ کتاب یادنامه استاد انوار به عنوان «آسمان معرفت» در آینده نزدیک خبر داد و افزود: این کتاب که بر خلاف پیش­بینی­های اولیه نزدیک به 1300 صفحه شده و شامل مطالبی از بزرگان درباره استاد انوار و مطالبی که به ایشان اهدا شده است، در آینده نزدیک در دو جلد منتشر و رونمایی خواهد شد.

نجفقلی حبیبی، عضو هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی، نیز در این مراسم گفت: انوار کسی بود که سال‌های عمرش را در حوزه کتاب  و کتابداری گذراند و در حوزه های مختلف علمی و تخصصی از علوم انسانی تا ریاضیات به فهرست نویسی پرداخت و در زمینه فهرست نویسی متمایز از سایرین  بود زیرا عمیقا کتابها، نویسندگان و ضعف و قوت کتابها را بررسی می­کرد. چیزی که در فهرست نویسی امروزه کمتر و به ندرت دیده می شود.

وی با اشاره به زندگی این استاد فقید و بیان خاطراتی از دیدار با وی در زمان دانشجویی خود افزود: سید عبدالله انوار با اینکه معلم رسمی دانشگاه نبود ولی منزلش همیشه  محل رفت و آمد علاقمندان و دانشجویان بود و این ارزش او را هم در زمینه کتابداری و هم معلمی و روش تحقیق نشان می­دهد.

دکتر حبیبی همچنین با انتقاد به وضع موجود در فهرست نویسی به ویژه در کتابخانه­ های شهرهای دیگرکشور گفت: فهرست نویسی هنر بسیار قدرتمندی است که می­تواند به مطالعه کتاب کمک کند و راهنمای مراجعه کنندگان و محققان باشد چون بررسی محتوای  کتاب و عمق دانش آن، کار فهرست نویس است.

وی با اشاره به مرحوم انوار و مرحوم حائری به عنوان متخصصین این حوزه افزود: این گرامیداشت ها اهمیت فهرست نویسی حرفه ای را نشان می­دهد و تشویق و ترغیبی برای فعالیت جوانان در این عرصه است.

در بخش دیگری از مراسم احمد مسجد جامعی قائم مقام رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، به بیان خاطراتی درباره مرحوم انوار و علاقه به مشروطه خواهان و تسلط تاریخی وی پرداخت و اضافه کرد: در شناسایی خانه های تاریخی مرحوم مدرس و مرحوم شیخ فضل الله نوری که دقیق مشخص نبود، سید عبدالله انوار اطلاعات دست اولی داشت و کمک بسیاری کرد .

وی با بیان نوع نگاه علمی و دغدغه محور مرحوم انوار گفت: سید عبدالله انوار نگاه علمی به معنای امروزی مساله یاب بود. تاریخ را خوب می دانست و از آن برای حل مسائل امروز بهره می جست. به عنوان مثال در جایزه تهران مساله امروز تهران را مساله آب بیان کرد و من به عنوان کسی که سالها در شورای شهر فعالیت داشتم کسی مثل او را ندیدم.

در ادامه این مراسم دکتر سید امیرعلی انوار برادرزاده زنده یاد انوار، از کار ارزشمند سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای جمع آوری آثارآن مرحوم  در مدت زمان کم از طرف خاندان انوار تشکر کرد و گفت: نکوداشت استاد انوار نکوداشت علم و دانش و قلم است.

او با ذکر خاطراتی از تعاملات خانوادگی با مرحوم انوار، او را فردی شوق آفرین توصیف کرد و گفت: مرحوم پدرم درباره استاد انوار، این شعر را میخواند که : “همتی باید سبب سوراخ کن / تا سبب را برکند از بیخ و بن” و وجود استاد انوار مصداق این بیت بود و در افراد چنین روحیه ای را القا می کرد .

در ادامه غلامرضا فدایی عراقی ریاست سابق کتابخانه مجلس، فریبا افکاری پژوهشگر نسخ خطی ،و پویا آریان پور از شاگردان زنده یاد انوار، ضمن تقدیر از این اقدام شایسته مرکز اسناد و کتابخانه ملی برای زنده نگه داشتن یاد و نام و آثار این استاد فقید، به بیان خاطراتی از وی پرداختند.

منبع: سازمان اسناد و كتابخانه ملّی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612