میراث مکتوب- سلمان ساکت، کتاب «تاریخ بیهق» (سبزوار فعلی) نوشتۀ ابوالحسن علی بن زید بیهقی معروف به ابنفُندق (۴۹۰-۵۶۵ ق.) را تصحیح کرده است. این اثر به عنوان سیصدوشصتوهشتمین اثر از مجموعه آثار مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب منتشر شده است.
«تاریخ بیهق» یکی از مهمترین آثار در حوزۀ تاریخهای محلی ایران است. این کتاب چه از نظر سبک و روش تاریخنگاری محلی و چه از نظر اطلاعات و آگاهیهای گرانبهایی که در خود جای داده، یکی از ممتازترین آثاری است که در سدۀ ششم هجری به رشتۀ تحریر درآمده است.
ابوالحسن بیهقی در این کتاب جغرافیای تاریخی یکی از مهمترین مناطق خراسان، یعنی بیهق را گزارش کرده است و اطلاعات ذیقیمتی از اوضاع سیاسی، اجتماعی، مذهبی، فرهنگی و ادبی این منطقه و برخی دیگر از شهرهای خراسان مانند نیشابور به دست داده است.
به نظر سلمان ساکت، آنچه ارزش و اعتبار این اثر را دوچندان میکند، گزارشهایی است که او از دیدهها و شنیدههای خود ارائه کرده است که بسیاری از آنها یگانه و منحصر به فرد است و در هیچ منبع دیگری یافت نمیشود.
بنا به نوشتۀ مصحح در مقدمه، بیهقی این کتاب را به خواست هیچ سلطان و امیری ننوشته و مهمترین انگیزۀ او احیای علم و دانش بوده است. افزون بر این بهطور اختصاصی شیفتگی و علاقۀ وافر ابنفندق بیهقی به زادگاهش در نوشتن تاریخ بیهق مؤثر بوده است؛ چرا که او در این کتاب نه تنها جغرافیای تاریخی و تاریخ فرهنگی و اجتماعی ناحیۀ بیهق را ثبت و ضبط کرده است، که فهرست بلندی از بزرگان و ادیبان و دانشمندان آن خطه را همراه با گزارشهای جذابی از زندگی آنان به دست داده و بدین گونه نام و شایستگیهای ایشان را برای آیندگان حفظ کرده و به یادگار گذاشته است.
ساکت در ادامۀ مقدمۀ خود به ساختار کتاب «تاریخ بیهق» نیز پرداخته و مینویسد: «تاریخ بیهق از یک مقدمه و نُه باب که باب آخر، خاتمۀ کتاب نام دارد، تشکیل شده است. بیهقی در مقدمه پس از حمد و ثنای خداوند و درود بر پیامبر (ص) سلسلۀ نسب خود را که به نوح (ع) میرسد، با دقت و وسواس تمام برشمرده و سپس از حوادث روزگار و بیرونقی بازار علم و دانش، به ویژه کسادی علوم حدیث و انساب و تاریخ، شِکوه و شکایت کرده است و در ادامه اظهار امیدواری نموده که بار دیگر «بضاعت علم روایی پذیرد و اشتیاق به علماندوزی و دانشگستری فزونی گیرد.»
بنا به آنچه مصحح بدان اشاره کرده است، باب نخست در «فضایل بیهق» است و سپس فصلی را به «ذکر فتح بیهق» اختصاص داده است. «در ذکر هوای بیهق» عنوان باب دوم است که بیهقی به شرح هوای بیهق پرداخته است.
باب سوم «در اشتقاق لفظ بیهق و حدود آن» نام دارد. بیهقی ضمن برشمردن اقوال مختلف دربارۀ ریشۀ کلمۀ بیهق و وجه تسمیۀ این شهر، ارباع دوازدهگانۀ بیهق را معرفی کرده است.
«بیان بنای سبزوار و وقایع عظام که اینجا افتاده است» و «در ذکر خاندانهای قدیم و شریف در این ناحیت» عناوین بابهای چهارم و پنجم این اثر است که البته باب پنجم بخش عمدۀ کتاب را تشکیل میدهد.
ابوالحسن بیهقی در باب ششم، که «ذکر علما و ائمه و افاضل که از این ناحیت خاستهاند و به این ناحیت انتقال کردهاند» نام دارد، به معرفی حدود دویست تن از بزرگان و دانشمندان ناحیۀ بیهق پرداخته است.
«در ذکر وقایع عظام» و «در غرایب چیزها که از بیهق خیزد» عناوین بابهای هفتم و هشتم این اثر است. در باب نهم که خطبۀ پایانی کتاب است، مؤلف از شکستهدلی افاضل روزگار و پژمردگی احوال علما شکایت کرده و سپس به نصحیت و موعظه پرداخته و عیوب دنیا را در ده وجه بیان کرده است. نمایهها و مآخذ مقدمه و تعلیقات پایانبخش کتاب «تاریخ بیهق» است.
«تاریخ بیهق» نوشتۀ ابوالحسن علی بن زید بیهقی معروف به ابنفُندق (۴۹۰-۵۶۵ ق.) با تحقیق و تصحیح سلمان ساکت، عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی و رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد از سوی مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب منتشر شده است.
علاقهمندان میتوانند این اثر را به قیمت دویست و پنج هزار تومان از فروشگاه انتشارات توس و یا با تماس با شماره تلفن ۰۲۱۶۶۴۹۰۶۱۲ داخلی ۱۰۵ از واحد فروش مؤسسه میراث مکتوب تهیه کنند.