میراث مکتوب – نشست نقد و بررسی کتاب «برازجان سرزمین آفتاب بامدادان» تألیف دکتر عبدالرسول خیراندیش روز سه شنبه 27 آبان برگزار می شود.
این نشست به مناسبت فرارسیدن بیست و دومین دورۀ هفتۀ کتاب از سوی خانۀ نقد کتاب برگزار می شود. در این نشست دکتر عبدالرسول خیراندیش، نویسندۀ کتاب و دکتر سیروس نصراله زاده، عمادالدین شیخ الحکمایی و دکتر مجتبی خلیفه حضور خواهند داشت.
این نشست روز سه شنبه 27 آبان از ساعت 16 تا 18 در سرای اهل قلم واقع در خیابان انقلاب، خیابان فلسطین جنوبی، کوچه خواجه نصیر طوسی، پلاک2 برگزار خواهد شد.
درباره کتاب برازجان سرزمین آفتاب بامدادان
کتاب حاضر با مباحث مقدماتی در مورد علم شناخت نام های جغرافیایی (توپونومی) و علم لغت شناسی (فیلولوژی) و سپس با نگاهی به موقعیت جغرافیایی و پیشینه تاریخی برازجان در فصل نخست آغاز میشود. در فصل دوم تمام نظریاتی که تاکنون در مورد نام برازجان ارائه شده است، به اطلاع خواننده برسد. در فصل سوم تمام آبادیها و مکانهایی که در سرزمین ایران به نام «برازجان» نامیده شدهاند، از کهنترین اعصار تا امروز، معرفی شدهاند. نویسنده اکثر آنها را خود شخصاً دیده و تصاویری از آنها را نیز در کتاب آورده است. در فصلهای بعدی، نویسنده به تجزیه و تحلیل نام «برازجان» از منظر زبان شناسی، باستان شناسی، کتیبه شناسی، منابع تاریخی و ادبی و…، جغرافیایی، مردم شناسی و فرهنگ عامه، تجربیات و مشاهدات مکرر شخصی پرداخته و سرانجام نظریه نام شناختی خود را چنین تدوین کرده است:
«برازجان به معنای جای بلند است؛ اما منظور هر نوع بلندی یا داشتن بیشترین بلندی نیست، بلکه زمینی که نسبت به محیط اطراف خود در یک مکان، اولین اشعه آفتاب صبحگاهی را دریافت کند، «برازجان» نامیده می شود. چنانکه نام «البرز» و در اوستایی «هرابرزئیتی» یا در پهلوی «هربروز» به همین معناست: جای بلندی که اولین آفتاب صبحگاهی را دارد و درخشان دیده میشود و به دلیل روشنایی، گرما و به طور کلی باز بودن، در معرض دید قرار دارد و در نتیجه برای سکونت مناسب دانسته میشود. بدین جهت برازجان به عنوان اسم مکان، دامنه معنایی از یک مکان طبیعی تا سکونتگاه انسانی را داراست. به همین جهت است که در لغتنامههای فارسی، براز به معنای بلندی و روشنایی و برازندگی معنا شده است. بستر جغرافیایی و سیر تاریخی نام برازجان دشتستان، از دیگر مباحث این کتاب به شمار میآید.»