میراث مکتوب- سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با توجه به نفاست بسياری از نسخههای خطی موجود در گنجينه كتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی و لزوم معرفی اين آثار منحصربهفرد، بهعنوان ناشر تخصصی و در راستای برند «نهضت نشر نفايس رضوی»، اقدام به آمادهسازی و نشر نفايس این کتابخانه میکند.
در تداوم این مسیر متعالی و با توجه به نگهداری از برگهايی از قرآن نفیس بایسنغری در مخزن خطی كتابخانه مركزی آستان قدس رضوی، يک برگ از این اثر ارزشمند در اندازه نسخه اصلی، منتشر شد.
برگهای موجود از قرآن بایسنغری، طی فرآيندی طولانی در سالهای گذشته مرمت و تصويربرداری شده بود که سرانجام در سال 1394، اين سازمان با همكاری كتابخانه و موزه ملی ملک و مؤسسه آفرينشهای هنری آستان قدس رضوی، این قرآن را به صورت چاپ فاکسیمیله، بازنشر کرد.
اما از آنجاییکه ابعاد اصل نسخه 187 در 105 سانتیمتر بود و دستگاه چاپ موردنياز برای انتشار آن برابر با اصل، وجود نداشت، آن را با ابعاد 80 در 50 سانتیمتر، منتشر کردند.
دراینمیان، با توجه به ايجاد امكانات و دست آوردهای جديد در حوزه نشر قرآن كريم، این سازمان اكنون برگی از آن را با ابعاد اصلی منتشر کرده است تا عظمت، هنر و پرتوی روحانی آن، زينتبخش آستان قدس رضوی باشد.
از جمله ويژگیهای قرآن حاضر، عظمت اوراق و كتابت آن در دوره تيموريان در حدود سالهای 827-837 هجری قمری است. اوراق عظيم و يكپارچه اين مصحف شريف، بيانگر پيشرفت صنايع هنری در اين دوره از تاريخ ايران اسلامی است. همچنين خط مُحَقق آن جلوهای از كمال هنری نسخهپردازان ايرانی است.
گفتنی است، قرآن حاضر در ابتدا بر رحل سنگی مزار امير تيمور گوركانی در شهر سمرقند قرار داشته و اكنون در دستگاه فيض آثار امام هشتم(ع) در كنار جلوه ديگری از خط بايسنغر ميرزا (كتيبه مسجد گوهرشاد)، تاريخچهای از تطور هنر، ارادت به ساحت امام رضا(ع) و مصونيت آثار تاريخی و هنری در پناه امام مهربانیها را بازتاب میدهد.
منبع: کتابخانه آستان قدس رضوی