اذکایی در پیشگفتار ۱۵ صفحهای که بر این کتاب نوشته میآورد: « مطالعات زمین شناسی چندی در مورد کوهستان الوند هم توسط متخصصان اروپایی و هم توسط پژوهندگان ایرانی صورت پذیرفته، ولی آنچه اساساً مطمح نظر ماست، اینک بررسی های مردم شناسی یا داستان زندگی مردم کوه نشین و کوچ نشین بر آنجاست … آقای علی جهان پور مراتب بصارت و خبرگی در امر الوند شناسی را با وطن دوستی عاشقانه ناشی از ایمان مذهبی در خود جمع دارد که بایستی صلاحیت ادبی و ذوق سرشار او را هم بر مراتب کمال وی افزود.»
اذکایی همچنین در بخشی از این مقدمه ذکر می کند که: « مؤلف نخست بار حدود بیست سال پیش گفتاری دربارۀ الوند نوشت که در نشریه ای چاپ شد و اینک دفتر حاضر صورت بالغ و کامل آن مختصر است. وی کوشیده این اثر کتابی جامع و معتبر در همۀ ابواب و مسائل مختلفۀ مربوطه باشد که آن را مخلصانه به حضور همشهریان دانا ، وطن خواهان فرهنگ دوست، کوهنوردان تلاشگر ایران، ایرانگردان علاقه مند و همه دوستداران طبیعت تقدیم می نماید.»
الوند کوه در ۱۲ بخش تدوین یافته و به بحث های مختلف پیرامون کوه الوند پرداخته است. مؤلف در این کتاب از نگاهی به الوند کوه در دوره های زمین شناسی تا جغرافیای انسانی الوند پرداخته و حتی ادبیات این منطقه را کاویده است. فهرست مطالب دوازده گانۀ کتاب به ترتیب در ذیل می آید:
۱٫ نگاهی به الوند کوه در دوره های زمین شناسی
۲٫ قله های الوند
۳٫ دره ها و چمن زارها
۴٫ آب و هوای منطقۀ الوند
۵٫ چشمه ساران الوند
۶٫ آبخیزداری دامنۀ الوند کوه
۷٫ منابع کانی الوند
۸٫ گیاهان الوند
۹٫ حیات جانوری الوند
۱۰٫ جغرافیای انسانی الوند
۱۱٫ مکان ها و مزارها
۱۲٫ ادبیات الوند
پس از فصول دوازده گانه، پیوست ها ۱۰۷ صفحه از کتاب را به خود اختصاص داده است. «نبشت خدایان» به قلم پرویز اذکایی و «قز قلعه سی گنجنامه» ، «غارهای کوهپایۀ الوند» و «درۀ آلو سجرد» به نوشتۀ علی جهانپور مطالب پیوست را تشکیل میدهد.
کتابنامه، فهرست نمایههای مختلف (اعم از فهرست اشخاص، مکانها، سلسله اقوام و طوایف، کتاب ها و نشریات) و فشرده مطالب به انگلیسی دیگر بخشهای این کتاب هستند.
الوند کوه در ۴۱۱ صفحه، شمارگان ۵۰۰ و با قیمت ۳۰۰۰۰ تومان منتشر شده است.
معرفی کتاب از سهیلا یوسفی