میراث مکتوب- رباعی در شعر فارسی قدمتی دیرینه دارد و از قدیم، شاعران و مخاطبان به رباعی علاقه داشتهاند. نشانه بارز محبوبیت رباعی آن است که تقریبا تمام شاعران ایران طبعی در آن آزمودهاند و بخشی از دیوان اشعار هر شاعر به رباعی اختصاص یافته است. عطار با حدود ۲۰۰۰ رباعی و مولوی با ۱۹۸۳ رباعی و پس از آنها، اوحدالدین کرمانی، اهلی شیرازی و باباافضل کاشانی، بیشترین رباعیات بهجایمانده را دارند. عطار و خیام با رباعیهای عرفانی و فلسفی از تأثیرگذارترین و مشهورترین رباعیسرایان هستند. شاید هیچ شاعری به اندازه عطار، رباعی خوب و مسلمالصدور نداشته باشد. به گفته دکتر شفیعی کدکنی یکی از مهمترین دریچههای خیامشناسی یا شناخت ادبیات خیامی در زبان فارسی کتاب مختارنامه (مجموعه رباعیات عطار) است که تاکنون توجه شایانی به آن نشده است.
مرکز فرهنگی شهر کتاب به مناسبت ۲۵ فروردین روز بزرگداشت عطار نیشابوری و ۲۸ اردیبهشت روز بزرگداشت خیام نیشابوری، نشستهای «از مختارنامه عطار تا رباعیات خیام» را برای شناخت بیشتر رباعی فارسی برگزار میکند.
این برنامه از روز سهشنبه ۲۴ فروردین آغاز میشود و تا ۲۸ اردیبهشت ادامه مییابد و هر هفته درباره رباعی فارسی بهویژه رباعیات عطار و خیام با حضور صاحبنظران و رباعیپژوهان بحث و گفتوگو میشود.
روز سهشنبه ۲۴ فروردین و در آستانۀ روز بزرگداشت عطار، در نخستین نشست از مجموعه نشستهای «از مختارنامه عطار تا رباعیات خیام»، دکتر حسن علوی در باب «دو نکته دربارۀ مختارنامه عطار»، دکتر مریم مشرف دربارۀ «نگاهی به رباعیات عطار»، سیدعلی میرافضلی، دربارۀ «رباعی و رباعیسرایی در شعر فارسی و ویژگیهای رباعیات عطار در مختارنامه» و دکتر حامد شکوفگی دربارۀ «رباعیهای روایی عطار در مختارنامه» سخنرانی خواهند کرد.
علاقهمندان میتوانند این برنامهها را از اینستاگرام مرکز فرهنگی شهرکتاب به نشانی ketabofarhang، تلگرام این مرکز به نشانی bookcitycc و صفحه این مرکز در سایت آپارات پیگیری کنند.