میراث مکتوب – ترجمۀ کتاب «کانون دین زرتشتی» و جایگاه آن در پژوهشهای آیین زرتشت از سوی انتشارات توس منتشر شد.
کتاب «کانون دین زرتشتی» نوشتۀ «مری بویس» استاد و پژوهشگر فقید در رشتۀ مطالعات زرتشتی است که کتاب خود را حدود چهار دهه پیش تالیف کرده است.
با این حال نویسنده در آوریل 2006 و در سن 86 سالگی در انگلیس درگذشت و حال پس از 12 سال از مرگ نویسنده، کتاب او توسط حسین ابراهیمیان ترجمه و از سوی انتشارات توس در زمستان 1397 در تهران منتشر شده است.
کتاب با مقدمهای کوتاه دربارۀ پیشینۀ تاریخ دین زرتشت و توضیح روشنی دربارۀ چرایی حضور زرتشتیان در شهرهای حاشیۀ کویر آغاز میشود.
در مقدمهای که در ترجمۀ کتاب از سوی دکتر شروین فریدنژاد آمده است، میخوانیم:
«هرچند که از زمان چاپ کتاب ارزشمند مری بویس «کانون دین زرتشتی» اکنون حدود چهل سال میگذرد، ذرهای از اهمیت این اثر برای مطالعات ایرانشناسی و به ویژه در حوزهی پژوهشهای تاریخ و دین زرتشتی و البته فراتر از آن دینپژوهی، مردمشناسی و انسانشناسی کاسته نشدهاست. اهمیت این پژوهش گرانقدر نه تنها در بیش و کم یگانه بودن آن در نوع خود (سندی که بیشتر نشان ضعف پژوهشهای ایرانشناسی در تولید ادبیات در این حوزه است)، که هم در یگانه بودن اطلاعات مستندنگارانهی آن در مورد تاریخ شفاهی، آیینها و باورهای مردمانی در برشی از تاریخ معاصر ایران است که دربارهشان چیزی نمیدانیم.
اهمیت یگانهی دیگر و متاسفانه کمپیرو مطالعهی مردمنگارانهی بویس از زندگی و باورهای روستاییان زرتشتی شریفآباد، در آشتیدادن نگاه مردم/انسانشناسانه با پژوهشهای دینشناسانه بود و هست؛ در پیوند میان آنچه از آن به عنوان «دانش کتابخانهای یا میزتحریری» از یک سو و تحقیق «میدانی» از سویی دیگر میتوان نامبرد، گوهری کمیاب در میان دستکم پژوهندگان مطالعات زرتشتی. سویهی دیگر این دوگانه را هم میتوان در تضاد دونگاه «شرقشناسانه» و «انسانشناسانه» حاکم بر مطالعات ادیان دید.»
کتاب «کانون دین زرتشتی در ایران» در حال حاضر در 360 صفحه در اختیار علاقهمندان به پژوهشهای ایران باستان و دین زرتشت است.