میراث مکتوب – در اجلاس كميتۀ حافظۀ جهانى یونسکو كه از ١٨ تا ٢٠ مى سال جاری میلادی در شهر Hue در ويتنام برگزار شد از مجموع ١٦ اثر پيشنهاد شده توسط كشورهاى منطقه، ١٤ اثر ثبت شد. نسخۀ عرفات العاشقين از كشورمان يكي از آثارى است كه مورد تائید قرار گرفت.
این اثر از سوی مرکز پژوهشی میراث مکتوب به صورت کتاب در 8 جلد در سال 1389 منتشر شد. همچنین تذکره عرفات العاشقین و عرصات العارفین در شانزدهمین دورۀ کتاب فصل جمهوری اسلامی ایران در شاخۀ تصحیح متون برگزیده شد.
تدوين پرونده این اثر از اواخر مهر ماه سال گذشته با تأکید سیدرضا صالحى اميرى رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و با مسئولیت فرهاد نظری رئيس دبيرخانه كميته ملى حافظه جهانى یونسکو در ایران آغاز شد.
به گفته دکتر نظرى رئیس دبیرخانه این کمیته، پروندۀ مذکور در كمتر از ده روز براى ثبت در فهرست منطقهاى آسیا و اقیانوسیه تدوين و پيشنهاد شد.
این اثر به همت و حسن نظر اعضاى كميته به ويژه دکتر اکبر ايرانى (پیشنهاد دهنده و فراهم کننده پرونده) و کوشش دكتر اصيلى پرونده «عرفات» ویرایش و بازبينى شد. بخشهایی از این پرونده توسط نفیسه ایرانی (شیرازی) تهیه و پژوهش شده بود.
پیش از این چهار اثر از ايران در فهرست آسيا و اقيانوسيه برنامۀ حافظه جهانى یونسکو شامل المسالك و الممالك، ونديداد، فيلم مستند جان مرجان و اسناد تصويرى كربلا (به صورت مشترك ميان ايران و عراق) ثبت شده بود.
همچنین تاکنون ٩ اثر از ايران شامل: .شاهنامه بايسنقرى، وقفنامه ربع رشيدى، مجموعه اسناد تشكيلات ادارى دوره صفوى در آستان قدس رضوى، التفهيم لاوائل صناعه التنجيم، پنج گنج (خمسه) نظامى، مجموعه نقشه هاى تاريخى ايران در دوره قاجار، ذخيره خوارزمشاهى، مسالك و ممالك (مشترك با آلمان) و كليات سعدى در حافظه جهانى به ثبت رسيده است.
گفتی است، «عرفات العاشقين و عرصات العارفين» توسط تقى الدين محمد اوحدى حسينى اصفهانى تأليف شده و نسخه ثبت شده عرفات العاشقين در كتابخانه و موزه ملك نگهدارى مى شود.
مرکز پژوهشی میراث مکتوب ثبت اين اثر توسط ايران در كميتۀ حافظۀ جهانى یونسکو را به دوستداران ایران و اصحاب فرهنگ به ویژه دکتر علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تبریک می گوید.