میراث مکتوب – نخستین چاپ دانشنامه دانشنامهها نوشته اصغر اسمعیلی، در دو بخش دانشنامههای کهن و دانشنامههای معاصر از سوی بنیاد دانشنامهنگاری ایران راهی بازار نشر علمی کشور شد.
معرفی دانشنامهها هم برای عموم علاقهمندان میتواند مفید واقع شود و هم برای قشر خاصی که در نگارش و پژوهش، ویرایش و فراهمآوری در حوزه دانشنامهنگاری فعال هستند. از اینرو این اثر هم مخاطب عام و هم مخاطب خاص دارد.
دانشنامهنگاران و برنامهریزان این حیطه میتوانند برای شناخت دانشنامهها و جنبههای قوت و ضعف این نوع مراجع، از این اثر بهره بگیرند و برای کتابداران نیز «دانشنامه دانشنامهها» میتواند جزو دستنامههای اصلی باشد.
این اثر در دو بخش «دانشنامههای کهن» و «دانشنامههای معاصر» تدوین شده است. با توجه به اینکه دانشنامههای کهن تک مؤلف بودهاند، در مداخل معرفی آنها، ابتدا به شرح حال نویسنده و سپس معرفی خودِ اثر و ویژگیهای آن پرداخته شده است.
در بخش دانشنامههای معاصر، ضمن تأکید بر معرفی اثر، نقدها و اشکالات وارده بر این آثار که در نشریات مختلف منتشر شده، مورد توجه قرار گرفت و در مواردی که نقدی موجود نبود، نویسنده با نگاه انتقادی به بررسی آن اثر پرداخته است.
ملاک تقسیم آثار به کهن و معاصر نیز به اینگونه بوده که دانشنامههای یکصدسال اخیر، در زمره دانشنامههای معاصر و آنچه پیش از آن بود، در ردیف دانشنامههای کهن قرار گرفت.
برای معرفی آثار، در درجه نخست خودِ آن آثار مورد استفاده بودهاند و در مراحل بعدی، معرفیها و نقدهای منتشر شده درباره آنها شناسایی و معرفی شده که شامل 227 دانشنامه و دایرةالمعارفگونه (63 دایرةالمعارف کهن و 164 دانشنامه معاصر) است. دانشنامههای کهن برحسب تاریخ نگارش و دانشنامههای معاصر مطابق الفبای فارسی در این اثر ساختار پذیرفتهاند.
نخستین چاپ «دانشنامه دانشنامهها» در 260 صفحه به بهای 17 هزار تومان از سوی بنیاد دانشنامهنگاری ایران منتشر شده است.
منبع: کتابخانۀ مجلس شورای اسلامی