میراث مکتوب- دیوان «همتی انگورانی»، شاعر قرن 11 هجری قمری، بر اساس نسخۀ ایلخچی (ویرانی) و به کوشش محمدعلی نقدی منتشر شد.
مولانا همتی انگورانی از عارفان شیعه و از شاعران چیرهدست و نازک خیال در ادبیات کلاسیک آذربایجان است. وی که در اوایل قرن یازدهم میزیسته البته چندان شناختهشده نیست. همتی در زمان شاه اسماعیل صفوی برای ترویج مذهب تشیع مسافرتهایی به امپراطوری عثمانی داشت و در ترکیه به پاس حضور او، بیش از ۱۹ قدمگاه به نامش برپاست. وی در نهایت به زادگاه خود برگشت و در همان جا درگذشت.
مولانا همتی انگورانی 7 هزار شعر بیت را به زبانهای ترکی، فارسی و عربی سروده و در دو دفتر گردآوری کرده است. جلد نخست اشعار این شاعر شامل 2500 بیت با موضوع امام علی (ع) و جلد دوم نیز شامل 4500 بیت در قالب قصیده و غزل است. تا به امروز قریب به 5000 بیت از اشعار وی به دست آمده است.
در حالی که بخش مناقب دیوان همتی انگورانی در سالهای اخیر بر اساس نسخۀ کتابخانۀ دانشگاه تهران به زیور طبع آراسته شده بود، به تازگی و با تلاش و همت محمدعلی نقدی، نویسنده زنجانی، 354 غزل از اشعار عاشقانه و عارفانۀ این شاعر توانمند نیز منتشر شده است.
تصحیح این اشعار، که مربوط به بخش دوم دیوان همتی انگورانی است، بر اساس نسخۀ ایلخچی (ویرانی) انجام شده است.
این کتاب با عنوان «مولانا همتی انگورانی» در ۱۶۵ صفحه، در قطع وزیری، از سوی انتشارات قلم مهر زنجان چاپ و منتشر شده است.