کد خبر:44298
پ
01-2

«ارج‌نامۀ میرزا محمد کاظمینی» منتشر شد

ارج‌نامۀ میرزا محمد کاظمینی با عنوان «فرهنگ‌آفرین»، زیرنظر محمد اسفندیاری، اکبر ایرانی و پیام شمس‌الدینی از سوی انتشارات اندیشمندان چاپ و منتشر شد.

میراث مکتوب- ارج‌نامۀ میرزا محمد کاظمینی با عنوان «فرهنگ‌آفرین»، زیرنظر محمد اسفندیاری، اکبر ایرانی و پیام شمس‌الدینی از سوی انتشارات اندیشمندان چاپ و منتشر شد.

این کتاب گذری است بر زندگی، خدمات و آثار یکی از چهره‌های خدمتگزار فرهنگ و تاریخ یزد که با بنیان‌گذاری مؤسسل فرهنگی پژوهشی ریحانة الرسول یزد در سال 1378 خدمتی بس بزرگ به شکوفایی دانش و فرهنگ یزد کرده است. از پرتو این مؤسسۀ فرهنگی، دانشنامۀ بزرگ مشاهیر و مفاخر یزد و ده‌ها کتاب ارزندۀ دیگر چاپ شده است.

هفت گنجینۀ بزرگ اسناد و نسخ خطی، قرآن و کتاب‌های ادیان، نگین، مُهر و اشیای تاریخی (عتیقه‌جات)، سکه و اسکناس، عکس، تمبر و غیره به وجود آمد که همگی بنا بر سه وقف‌نامه به آستان مقدس حضرت امامزاده جعفر (ع) یزد اهدا شد و روزانه شمار زیادی از دوست‌داران و علاقه‌مندان تاریخ و فرهنگ ایران از آن بازدید می‌کنند.

این کتاب در شش بخش گردآوری شده است. بخش نخست: زندگی و آثار، بخش دوم، بر زبان اهل نظر، بخش سوم: برگزیده گفتارها و نوشتارها، بخش چهارم: پرچین راز، بخش پنجم: پیوستها و بخش ششم: اسناد و تصاویر.

450 صفحه از این کتاب 810 صفحه‌ای به بخش دوم اختصاص دارد که خود در چند فصل تنظیم شده است. گفتارها و نوشته‌ها (35 یادداشت)، سخنرانی‌ها (6 سخنرانی)، پیام‌ها و نامه‌ها (26 مورد)، سروده‌ها (11 مورد)، نوشته‌ها (142 نوشته)، احکام و اجازه و غیره (20 مورد).

در بخش نوشته‌ها، عموما یادداشت‌های کوتاه بازدیدکنندگان از مجموعه‌های تأسیسی میرزا محمد کاظمینی به چاپ رسیده است. در این میان نام افرادی همچون محمدعلی اسلامی ندوشن، مهدی آذر یزدی، ایرج افشار، محمدرضا شفیعی کدکنی، حسن انوری، اکبر ایرانی، شیرین بیانی، رسول جعفریان، غلامعلی حداد عادل، اصغر دادبه، احمد سمیعی گیلانی، علی اشرف صادقی، محمدتقی فاضل میبدی، میرجلال‌الدین کزازی، الریش مارزلف، مهدی محقق، نوش‌آفرین انصاری، محمود مرعشی نجفی، احمد مسجد جامعی و عارف نوشاهی به چشم می‌خورد.

میرزا محمد کاظمینی (متولد اسفند ۱۳۹۳) فرزند حاج علی اکبر، از نوادگان آیت الله حاج شیخ غلامرضا یزدی فقیه خراسانی است که با پژوهش و نگارش ده‌ها کتاب رساله و مقاله رسالت فرهنگی و اجتماعی خود را به نیکی به انجام رسانده است. از جمله آثار قلمی او می‌توان از این عنوان‌ها یاد کرد: دانشنامه مشاهیر یزد (۳ جلد)، مجموعه سکه‌های قبل از اسلام، دانشنامه ائمۀ جمعه (۳ جلد)، از غدیر تا الغدیر، نگین ایران امام رضا (ع) (۲ جلد)، تندیس پارسایی، یزد دیروز و … .

تأسیس مجموعه‌های ارزشمندی همچون دو کتابخانۀ عمومی و تخصصی تاریخ، موزۀ «هفت گنج» (در برگیرنده گنجینۀ قرآن و کتب ادیان، اسناد و نسخ خطی، سکه و اسکناس، عکس، نگین، مهر و اشیاء تاریخی و تمبر)، کودکستان، دبستان و دبیرستان، پارک علمی و تفریحی و پژوهشکدۀ فرهنگی و هنری ریحانة الرسول، آثار ارزشمندی است که کاظمینی از خود به یادگار گذاشته است.

به همت و علاقه‌مندی وی نزدیک به 50 هزار سند و چند هزار کتاب خطی و چاپ سنگی از یزدی‌ها خریداری شد که اگر چنین نشده بود، همگی راهی موزه‌های خارج از کشور و کشورهای حاشیۀ خلیج فارس شده بود.

او در دوران مدیریت ادارۀ کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سزد، تحول شگرفی در امر فرهنگ و هنر یزد ایجاد کرد که از سوی اهالی قلم و فرهنگ استان یزد به ایشان لقب «امیر فرهنگ یزد» داده شد.

از آقای میرزا محمد کاظمینی تا کنون 40 کتاب در حوزۀ علوم دینی، تاریخ و فهرست چاپ شده و بارها از سوی مجامع گوناگون فرهنگی به عنوان معلم نمونه، مدیر نمونه، خادم آثار خطی و موزه‌دار برتر خصوصی انتخاب شده است.

به رغم دارا بودن مدرک دکتری تاریخ از سورین فرانسه و دکتری افتخاری از دانشگاه ملی ژاپن، وی همواره به چهل سال معلمی خویش می‌بالد. کاظمینی خدمت در سمت‌هایی چون ریاست آموزش و پرورش شهرستان‌های تفت و اشکذر، مدیر کلی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد، مشاور وزیر آموزش و پرورش و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، و تأسیس ده‌ها انجمن علمی، فرهنگی، هنری را در کارنامۀ خویش دارد. همچنین عضویت در شورای فرهنگ عمومی استان یزد و ریاست بر هیئت امنای دانشنامۀ جامع یزد از دیگر فعالیت‌های اوست.

 

ارج‌نامۀ میرزا محمد کاظمینی ـ فرهنگ‌آفرین

مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
تهران، خیابان انقلاب اسلامی، بین خیابان ابوریحان و خیابان دانشگاه، شمارۀ 1182 (ساختمان فروردین)، طبقۀ دوم، واحد 8 ، روابط عمومی مؤسسه پژوهی میراث مکتوب؛ صندوق پستی: 569-13185
02166490612