- مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب - https://mirasmaktoob.com -

تمام عشق من انس دانشجویان با کتاب بود

میراث مکتوب- «پروین صدر ثقةالاسلامی» که چند روز پیش ۸۴ ساله شد و تولدش در مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب گرامی داشته شد، در گفت‌و‌گویی گفت: نسخه‌های خطی کاخ گلستان که من ۱۱ سال رئیس آن بودم، بی‌نظیرترین نسخه‌های خطی را دارد و نسخه‌های ارزشمندی را می‌توان در آن دید که بعضی‌شان منسوب به ۹۰۰ سال پیش است.

او افزود: در کاخ گلستان قرآن‌های خطی بی‌نظیری داریم. قرآنی مشهور به بایسنقری دورۀ تیموری، شاهنامۀ بایسنقری و کتاب‌های تمام شعرا که به‌صورت خطی نوشته شده است، در کتابخانۀ کاخ گلستان نگهداری می‌شود.

ثقة‌الاسلامی که طی سال‌های ۱۳۵۵ تا ۱۳۷۶، رئیس کتابخانۀ مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه خوارزمی (تربیت معلم پیشین) بود به ثبت جهانی سه اثر در دوره‌ای که مدیر کاخ‌موزۀ گلستان بود، اشاره کرد و گفت: این آثار «خمسۀ نظامی»، «شاهنامۀ بایسنقری» و «جامع‌التواریخ» نوشتۀ رشیدالدین فضل‌الله همدانی (وزیر دوره ایلخانی) بودند که هر سه در این مجموعه نگاه‌داری می‌شوند.

او ادامه داد: نسخه‌های متعددی از جامع‌التواریخ در کتابخانه‌های گوناگون دنیا نگهداری می‌شود اما یکی از نسخه‌های آن در کتابخانۀ کاخ گلستان موجود است که این نسخه به‌عنوان یکی از نسخه‌های نفیس و دارای ارزش‌های فرهنگی و هنری است.

این مدیر فرهنگی بیان کرد: وقتی به کاخ گلستان رفتم بسیاری از کارها انجام شده بود و زنده‌یاد بدری آتابای زحمت بسیار کشیده بود اما به‌صورت مدرن انجام نشده بود اما ما کتاب‌ها، نسخه‌های خطی و آلبوم‌خانۀ کاخ گلستان را که دومین آلبوم‌خانۀ دنیا بعد از کاخ وینزور انگلیس است روی ریل‌های پیشرفته گذاشتیم و سیستم را مدرن کردیم و همین مسأله باعث شد دسترسی دانشجو و محقق به اسناد راحت‌تر بشود و داده‌های نسخه‌های خطی را در سیستم کامپیوتر وارد کردیم.

او افزود: هم‌چنین وقتی رئیس کتابخانۀ مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه خوارزمی بودم، شش یا هفت‌هزار جلد کتاب در کتابخانه بود و وقتی در سال ۱۳۷۶ از کتابخانه بازنشسته شدم به یک‌صدهزار جلد کتاب رسیده بود. در کتابخانه نیز همۀ داده‌ها را روی سیستم کامپیوتر گذاشتم و بعد بیرون آمدم و در حصارک که یکی از شعب دانشگاه در کرج است نیز سیستم کتابخانه را مدرن کردیم.

ثقة‌الاسلامی در پایان سخنانش با سروده‌ای از پروین اعتصامی به این نکته اشاره کرد که نام‌اش را پروین اعتصامی گذاشته است و تصریح کرد: تمام عشق من این بود تا زمانی که در کتابخانه هستم کاری کنم که دانشجو را با کتاب آشنا و علاقه‌مند کنم و تمام تلاش‌ام این بود که دانشجویان با کتاب انس پیدا کنند.

منبع: ایبنا

[1]
[2]