- مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب - https://mirasmaktoob.com -

بزرگداشت سعدی در چین

میراث مکتوب- به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در چین و به مناسبت سالروز بزرگداشت سعدی، نشست ادبی با حضور استادان دانشگاه‌های مختلف چین، پژوهشگران، دانشجویان و علاقه‌مندان به زبان و ادب فارسی در دانشگاه مطالعات خارجی پکن برگزار شد.

در این نشست، استادان ایرانی و چینی درباره سویه‌های مختلف زندگی، اندیشه‌ها و آثار جاودانۀ سعدی سخنرانی کردند. دانشجویان نیز با خواندن اشعار و غزل‌هایی از سعدی، اجرای آوازهای سنتی ایرانی و گفت‌وگو دربارۀ اندیشه‌های انسان‌گرایانۀ او، رنگ و رونقی دوچندان به فضای علمی و فرهنگی برنامه بخشیدند.

نعمت الله ایران‌زاده رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سخنان خود، به بررسی تأثیر سعدی بر ادبیات جهان، جایگاه برجسته او در میان ادیبان و ارتباطات دیرینه فرهنگی ایران و چین پرداخت.

وی همچنین به مقایسه اندیشه‌های سعدی و کنفوسیوس اشاره کرد و گفت: این دو استاد، متفکران و مصلحان اجتماعی هستند که به تعلیم و تربیت اخلاقی و رفتارشناسی مردمان توجه داشته و می‌خواسته‌اند راهی برای زندگی بهتر به مردم نشان دهند. هر دو می‌خواسته‌اند سیاست را بر اخلاق مبتنی کنند و این دو را به نحوی با هم آشتی دهند؛ البته نگرش کنفوسیوس در این زمینه، بیشتر اجتماعی و متوجه اصلاح نهادها و ساختار سیاسی است؛ ولی سعدی، غالباً به تربیت یکایک افراد نظر دارد و برای اصلاح فرمانروایان، راهی جز نصیحت و اندرز برنمی‌گزیند.

ایران‌زاده به وجود برخی از اشعار سعدی در سنگ‌نوشته‌های شهر هانجو و نقش ادیبان چینی در معرفی این شاعر پارسی‌گوی اشاره کرد و آن را نشانه‌ای از تأثیر شگرف و دیرین شعر سعدی بر فرهنگ چین دانست.

همچنین شی گوانگ، عضو هیئت علمی و مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پکن، گزارشی از فعالیت‌های استادان پیشکسوت این دانشگاه در زمینۀ ترجمه و معرفی آثار سعدی ارائه و ابراز امیدواری کرد که در آینده‌ای نزدیک، آثار دیگر سعدی نیز به زبان چینی ترجمه شود تا علاقه‌مندان چینی، بیش از پیش با ادب و فرهنگ ایرانی آشنا و از این گنجینه‌های فکری و هنری بهره‌مند شوند.

مو هانگ یوان، رئیس مرکز ایران‌شناسی دانشگاه مطالعات خارجی پکن نیز با تأکید بر جنبه‌های انسان‌دوستانه در شعر و اندیشه سعدی، بیان کرد: سفرهای بسیار این شاعر برجسته قرن هفتم هجری، زمینه‌ساز شناخت عمیق او از رنج انسان‌ها و انعکاس این تجربه‌ها در آثار فاخرش چون گلستان و بوستان بوده است.

در ادامه، سیدمهدی طباطبایی، بهادر باقری و محدثه برزگر، استادان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه‌های پکن خلاصه‌ای از زندگی و اندیشه‌های سعدی و دلایل محبوبیت و تأثیرگذاری هنر و اندیشۀ او را تبیین کردند. لی ین جون نیز با تأکید بر صلح‌طلبی سعدی، به بیان بازتاب این ویژگی در بوستان و گلستان پرداخت.

منبع: ایبنا

[1]
[2]