- مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب - https://mirasmaktoob.com -

روش‌شناسی تاریخی تنوخی

میراث مکتوب – قاضی ابوعلی المحسن بن علی بن محمد تنوخی (۳۸۴ _ ۳۲۷ ه. ق/ ۹۹۴ _ ۹۳۸ م)، با استفاده از روش «روایت تاریخ به صورت حکایت»، فعالیت‌های اجتماعی مردمان روزگار خود را در چهارچوب شیوه بدیع نگارش خود در کتاب نشوار المحاضره و اخبار المذاکره یا جامع التواریخ، نقد و تحلیل کرده است.

وجود انگیزه‌های خاص شخصی و موضوع شناسانه و نیز گزارش های ارزشمند تاریخی کتاب در ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، اهمیت ویژه ای به شیوه نگارش تنوخی در این کتاب بخشیده است و مخاطب را به خود جذب می کند.

مهمترین ویژگی روش شناسی تاریخی تنوخی، استفاده از روش اسناد اخبار و به کارگیری اصطلاحاتی است که نشانگر مشاهده مستقیم و رو در روی حوادث و وقایعی است که به رشته تحریر در امده است.

از طرف دیگر تنوخی تلاش کرده است تا درباره صحت و سقم روایت های تاریخی نشوار المحاضره، تا حد امکان نظری کارشناسی ارائه کند. علاوه بر این، وجود سنت های منصب قضاوت در خاندان تنوخی و تماس او با اقشار بالا و پایین و متوسط جامعه، به روش نگارش وی رنگ واقع گرایی ویژه ای داده است که در سایر تالیفات این مورخ نیز دیده می شود.

در این مقاله، با روش توصیفی و تحلیلی به تبیین این فرضیه پرداخته خواهد شد که ایا تنوخی از طریق «روایت گری تاریخ در قالب حکایت» توانسته است تاریخ اجتماعی – سیاسی دوره خود را به تصویر کشد یا خیر؟

 

متن کامل مقاله «روش شناسی تاریخی تنوخی در تالیف کتاب نشوار المحاضره و اخبار المذاکره» که در شماره ۱۴ مجله پژوهش‌های تاریخی منتشر شده است در فایل زیر بخوانید.

[1]
[2]