- مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب - https://mirasmaktoob.com -

تجدید چاپ هفت پیکر نظامی گنجوی به تصحیح محمد روشن

میراث مکتوب – نظامی، چهارمین منظومۀ خود هفت پیکر را تقریباً به سال 593 ه.ق به 1196 میلادی به انجام رسانیده است. مقدمه و نیز انجام منظومه گویای این نکته است که نظامی آن را به خواهش علاءالدین کرپ ارسلان از پادشاهان سلجوقی آذربایجان سروده است. این منظومه از آثاری است که نظامی آن را به روزگار پیری ساخته است. تجربۀ مدید سالیان و تفکر والای نظامی، فهم و قوانین و ضوابط جامعۀ بشری و تعمیم نتایج حاصل از آن را برای او امکان پذیر ساخته است.

 

محمد روشن در مقدمه تصحیح خود از هفت پیکر نظامی گنجوی که به تازگی توسط انتشارات صدای معاصر منتشر شده است درباره این منظومه و نسخه های مورد استفاده اش شرح می دهد. در پایانِ این کتاب نیز شرح و توضیح بعضی واژگان و عبارتها مانند نوروز، فصل های سال و چگونگی تقسیم سال به فصل ها و تعداد این فصل ها در اقلیمهای آب و هوایی هر منطقه جغرافیایی ، سال خورشیدی در قبل و پس از دوره ساسانی، محاسبه سال خورشیدی در ادوار مختلف تاریخی، جشنهای مرسوم در ماه های مختلف سال و… می پردازد.

دربارۀ نسخه های این اثر مصحح چنین توضیح می دهد:

ن. نسخه ای است مورخ 754 هجری قمری به خط اسماعیل محمود که شادروان حاج حسین آقا نخجوانی به کتابخانۀ ملی تبریز اهدا کرده است و به شمارۀ 40 در دفتر کتابخانۀ ملی تبریز ثبت گردیده است.

ب. دستنویس مورخ 763 ه.ق در کتابخانۀ ملی پاریس با شمارۀ 1817 دستنویس فارسی.

ت. دستنویس موجود در کتابخانۀ بردلیان آکسفورد به شمارۀ 275 که در سال 766 ه.ق نوشته شده است.

ث. نسخۀ موزۀ بریتانیا از دستنویس های قرن 15 میلادی.

ج . دستنویس مورخ 765 ه.ق در برلین.

[1]
[2]