- مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب - https://mirasmaktoob.com -

گوهرنشان ادب: مصاحبۀ تاریخ شفاهی با احمد سمیعی (گیلانی)

میراث مکتوب – تاریخ شفاهی یکی از روش‌های نوین ضبط و ثبت خاطرات است. این روش ثبت تاریخ، به‌عنوان یکی از شیوه‌های جدید پژوهشیِ حائز اهمیت، نقش بسیار مؤثری در تاریخ‌نگاری معاصر ایفا کرده است.

محصول تاریخ شفاهی جریان روائی تاریخ است که مصاحبه‌شونده، با کنترل و تدبیر مصاحبه‌گر، آن را می‌سازد. با توجه به اهمیت این حوزه، سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر به این شیوۀ جدید و تهیۀ تاریخ‌های شفاهی اهتمام داشته است.

مصاحبه‌های مجموعۀ حاضر که به گفت‌وگو با استاد احمد سمیعی (گیلانی) اختصاص یافته، در سال ۱۳۸۴ تهیه شده‌اند، اما چاپ و انتشار آن تا سال ۱۳۹۵ به طول انجامید. استاد سمیعی (گیلانی)، عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی و مدیر گروه ادبیات معاصر این فرهنگستان است که نام او با تاریخ ویراستاری در ایران گره خورده است و به همین جهت بخشی از مطالب این کتاب حول موضوعاتی در حوزه‌های چاپ و نشر و ویرایش و ترجمه است. مجموعۀ حاضر، به‌جز مقدمه، شامل هشت فصل است که عبارت‌اند از: فصل اول: خانواده و نوجوانی؛ فصل دوم: دانشکدۀ ادبیات دانشگاه تهران، دورۀ دکتری و خدمت زیر پرچم؛ فصل سوم: بنگاه راه‌آهن دولتی ایران و فعالیت‌های سیاسی؛ فصل چهارم: یادگیری زبان فرانسه و ترجمۀ متون؛ فصل پنجم: مؤسسۀ فرانکلین، سازمان ویرایش، بنگاه ترجمه و رشتۀ زبان‌شناسی؛ فصل ششم: مرکز نشر دانشگاهی، نشر دانش، و فنّ ویرایش؛ فصل هفتم: فرهنگستان زبان و ادب فارسی، نامۀ فرهنگستان و تدریس؛ فصل هشتم: فرهنگ آثار (تألیفی و ترجمه‌ای). کارنامه (شامل کتاب‌ها و مقالات و سخنرانی‌ها) و گزیدۀ تصاویر و نمایه و کتاب‌نامه بخش‌های پایانی این مجموعه را تشکیل می‌دهند.

کتاب گوهرنشان ادب: مصاحبۀ تاریخ شفاهی با احمد سمیعی (گیلانی)، به کوشش خانم پیمانه صالحی گردآوری شده که انتشارات سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی آن را در ۲۰۵ صفحه و با شمارگان ۵۰۰ نسخه، به بهای ۱۴هزار ریال منتشر کرده است.

منبع: فرهنگستان زبان و ادب فارسی

[1]
[2]